bus

BANJA LUKA, 20. decembra – Ugovor koji Gradska uprava Banjaluka ima potpisan s prevoznicima ističe iduće godine, a sudeći po njihovim izjavama, sve ide ka tome da se za javni saobraćaj ubuduće izdvajaju određene subvencije.

Da li će benefit od tog poteza osjetiti podjednako putnici i prevoznici, još je rano reći.

U Banjaluci od 2014. prevoz vrši 7 preduzeća: „Autoprevoz“, „Bočac turs“, „Central kompani“, „Pavlović turs”, „Rale turs“, „Žak turs“ i „Aldemo turs“, na pet grupa linija. Sa ovim prevoznicima je potpisan ugovor, koji ističe 31. decembra iduće godine.

Obje strane, međutim, uveliko pripremaju svoje zahtjeve za novi sporazum o odvijanju gradskog i prigradskog saobraćaja.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve naglašavaju kako im je namjera da javni prevoz kroz novi ugovor učine boljim nego što je sada.

– Činjenica je da imamo dosta zahtjeva sa terena za nove polaske i linije, a mi smo ograničeni, jer to je, praktično, ugovor s privatnim preduzećima i za sada bez sufinansiranja. Mislim da smo jedina lokalna zajednica u regionu gdje javni prevoz funkcioniše na ovaj način, da nema sufinansiranja iz lokalnog budžeta. S obzirom na naše strateško opredjeljenje da se više koriste alternativni vidovi prevoza u odnosu na automobile, moramo učniti nešto ka tome da povećamo udio stanovništva u javnom saobraćaju, kao i biciklizmu i pješačenju, jer to je jedini način da se smanje gužve po gradu – izjavio je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Napominje da će Grad kroz nove uslove prednost dati firmama koje ponude mlađi vozni park, a od prevoznika će tražiti i da posjeduju klimu u autobusima tokom ljetnjeg perioda, iako to nije njihova zakonska obaveza.

– Ako bude raspoloženja Skupštine grada i gradonačelnika da se sufinansira javni prevoz, možemo pričati i o novim polascima – naglasio je Sandić, dodajući da je zbog stanovništva važno održati i neke seoske linije, koje su ekonomski potpuno neopravdane.

Prevoznici ponovo podsjećaju da je prethodnih godina došlo do ogromnog smanjenja broja putnika i prihoda, dok je istovremeno “skočila” cijena rada, goriva, rezervnih dijelova. Ističu da su vozila mahom zanovljena i uvedeni klima uređaji u autobuse, što su za njih veliki izdaci.

Veliki problem u narednom periodu biće im, kažu, i nedostatak radne snage. Plate vozača su na republičkom nivou; nisu najniže, ali ipak jesu niske da bi zadržale ljude da ne odlaze u inostranstvo. I zbog toga je, naglašavaju, neophodna intervencija Vlade ili gradskih vlasti.

– Definitivno smo došli u situaciju da ćemo morati tražiti subvencije za sljedeći tender ili smanjenje određenog broja linija, jer postoje linije koje su totalno nerentabilne, a voze se jer je ugovorom tako definisano. Očekujemo da će Grad sagledati stvarne potrebe i da će se određeni pravci korigovati – kaže direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić.

Napominje da sadašnje cijene karata nisu ekonomske i održive da bi prevoznici poslovali.

– Trenutno ne postoji grad u okruženju koji ima javni prevoz, a da on nije subvencionisan, i to ide od 30 do 70 odsto. Da bi prevoz bio održiv i da se radi na tome da svake godine imamo bolja i mlađa vozila, definitivno se mora ući u subvencionisanje. Sada imamo situaciju da kompletan teret subvencija za građane: od dječijih karata, za porodice poginulih, osobe sa invaliditetom, snose sami prevoznici. Smatramo da tu razliku do ekonomske cijene u vidu subvencije treba snositi Grad – precizira Mijić.

Trenutno su na području Banjaluke registrovane 23 gradske i 34 prigradske linije, na kojima se na godišnjem nivou realizije preko 8 miliona kilometara.

Uslov GPS

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je nedavno da bi jedan od uslova za modernizaciju javnog prevoza trebalo biti i uvođenje GPS u autobuse.

–  Čuli smo za gradonačelnikov zahtjev i ”Autoprevoz” je već ušao u taj projekat. Trenutno sa Elektrotehničkim fakultetom Banjaluka radimo na idejnom rješenju, da napravimo aplikaciju gdje bi svaki građanin mogao vidjeti naše autobuse gdje se nalaze, koliko im treba da dođu do stanice, odnosno pozicioniranje javnog gradskog i prigradskog saobraćaja na mapama u realnom vremenu. Očekujemo da ćemo do ljeta iduće godine to imati implementirano u autobusima. Nakon probnog testiranja ponudićemo to rješenje ostalim prevoznicima i Gradu – kaže Dejan Mijić.

(Srpskainfo)