automobili

BANJA LUKA, 12. oktobra – Samo za godinu dana broj registrovanih vozila u Banjaluci povećan je za 3.266, pa ih sada u gradu ima više od 71.000.

Saobraćajne gužve u cijelom gradu su nesnošljive, naročito u jutarnjem i popodnevnom špicu, a tome svakako doprinosi sve veći broj automobila na našim ulicama.

Broj registrovanih vozila povećava se iz godine u godinu, pri tom gradom svakodnevno krstare i vozači iz drugih opština, pa se procjenjuje da banjalučkim saobraćajnicama dnevno prođe do 100.000 četvorotočkaša, što stvara ogromno zagušenje.

Prema podacima republičkog zavoda za statistiku, na području Banjaluke u 2017. godini bilo je 71.255 registrovanih vozila, što je za čak 23.000 više nego prije deset godina.

Pokazatelji govore da u gradu sa 180.000 ljudi ima 60.425 kola, odnosno jedan automobil na tri stanovnika. To bi u gruboj računici značilo da svaka porodica posjeduje po jedan automobil.

– Ne možemo reći da nam standard baš rapidno raste, ali je činjenica da je potreba za vozilom svakim danom veća. Više vozila znači i više gužve, saobraćajnih nezgoda i zagađenja. London je metropola, ali ima manji broj vozila na 1.000 stanovnika nego Banjaluka, a zašto je tako, jer je kod njih razvijen i daleko pristupačniji javni prevoz, za koji se onda i građani radije opredjeljuju nego za vožnju automobilom- ističe direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Uporedo sa infrastrukturnim projektima u Banjaluci, napominje Radović, treba raditi i na unaprijeđenju javnog saobraćaja u gradu. Trenutno su u Banjaluci registrovane 23 gradske i 34 prigradske linije.

– Prvo, da bi građani  koristili više javni prevoz on mora biti pristupačan kako po vremenu putovanja i intervalima, tako i po cijeni. Ako ne možete stići autobusom iz jednog naselja u drugo bez presijedanja, vi ćete radije sjesti u automobil. Treba ažurirati mrežu gradskih linija koja će biti prilagođena izmjenjenim potrebama stanovništva. Karta za jednu vožnju inače košta 1,80 KM i ako morate presijedati cijena je već 3,60 maraka. U Zagrebu, Sarajevu, Beogradu imate vremenske karte koje važe pola sata ili sat vremena i putnici tako mogu presijedati iz jednog autobusa u drugi. To je sasvim sigurno neophodno i za grad Banjaluku- ističe on, te dodaje da prilikom planiranja površina za kretanje vozila, treba gdje je god to moguće odvojiti posebne trake za autobuse kako bi mogli imati kraće vrijeme putovanja.

U Banjaluci je u posljednje vreme izgrađen veliki broj kružnih tokova, proširene pojedine ulice, izmjenjen režim saobraćaja u dijelovima grada, pa ipak Radović podsjeća na izjavu stranog stručnjaka koji kaže da „što više mjesta date automobilima njih je sve više“.

– Ako automobilima date velike parkinge i široke ulice u centru, eto njih u centar. Ljuljbljana je zato primjer uređenog grada, oni su izgradili velike parkinge sa etažama izvan grada, i tamo se onda parkirate, a do centra dolazite javnim prevozom ili iznajmite bicikl. Mislim i da je Banjaluka u procesu izrade Plana održive urbane mobilnosti, što je svakako dobar korak ako se doslijedno sprovede- zaključuje Radović.

Udesi

Na području koje pokriva policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Banjaluka, prošle godine dogodila se 2.851 nezgoda, što je povećanje od sedam odsto u odnosu na godinu ranije. U saobraćajnim udesima poginulo je 11 ljudi, od kojih šest u dobi od 20 do 40 godina.

U nesrećama je teže povrijeđeno 83 građana, od čega četvoro djece, dok su lakše povrede zadobila 492 učesnika u saobraćaju. Zbog vožnje u alkoholnisanom stanju, iz saobraćaja je lane isključeno čak 1.759 vozača. Ovi podaci navedeni su u Informaciji o stanju bezbjednosti saobraćaja koja će se naći na sednici Skupštine sledeće nedjelje.

(Srpskainfo)