stepenice

BANJA LUKA, 23. septembra – Banjalučka javnost šokirana je činjenicom da su vandali proteklog vikenda zapalili stepenice spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu.

Osumnjičeni Vedran Grahovac (19) je sve to snimio i  snimak objavio na „Instagramu“, nakon čega ga je policija uhapsila.

Stepenice su oštećene od vatre, a na nekim dijelovima su i potpuno uništene.

Ove stepenice su prije samo godinu dana popravljene, a radovi su koštali 45.000 maraka. Sredstva za obnovu stepenica izdvojena su iz gradskog budžeta odnosno iz granta za održavanje spomenika.

– Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu nalazi se na spisku spomenika od interesa za RS i BiH i njegovu obnovu mora odobriti Vlada RS, a potrebna su i velika sredstva da bi se to ostvarilo. Bez obzira na sve to odlučili smo da obnovimo pristupne stepenice o trošku Grada kako bi se omogućio nesmetan pristup spomeniku prilikom obilježavanja važnih istorijskih datuma – rekli su ranije iz Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.

Poruka

Vedran Grahovac poručio je da mu nikada nije bila namjera nešto uništiti i nekoga uvrijediti.

– Meni da je bila namjera da ga zapalim, od njega ne bi ostao nijedan kamen i nijedna kost ispod. Možete sami otići i uvjeriti se da je ostala samo fleka i tragovi vatre, koju smo zapalili da snimimo neke gotivne kadrove – objavio je Vedran Grahovac na svom Instagram profilu.

(Srpskainfo)