BANJA LUKA, 21. avgusta – Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, rekao je da će jezero Šljivno na Manjači uskoro biti bogatije za prateće sadržaje na ovoj turističkoj destinaciji.

Trenutno se priprema tender za izvođača radova na izgradnji toaleta, kabina i tuševa na dijelu na kome će biti izgrađen plažni bar.

“Sljedeće sedmice ćemo raspisati konkurs za izvođača radova, a očekujemo da će radovi početi za mjesec dana”, kazao je Ilić za “Nezavisne novine”.

Na jezeru se užurbano radi, kako je Ilić objasnio, na pripremi terena za rukomet i odbojku na pijesku, a uveliko se radi i na uređenju dječjeg olimpijskog sela.

Ranije je Ilić rekao da će na jezeru Šljivno biti izgrađeno kupatilo, toaleti za djecu i osobe s invaliditetom, kabine za presvlačenje, kao i multimedijalna pozornica, koja će omogućiti da se na Manjači održavaju i koncerti.

Ilić ističe da je veoma značajno i to da se prvi put Art kamp, koji priprema Organizacija amputiraca UDAS, održava na ovom jezeru.

“Tokom kampa posjetioci Centra će moći da svakodnevno borave s umjetnicima i da gledaju kako nastaju umjetnički radovi na jezeru”, rekao je Ilić.
Dodaje da je planirano da ceremonija otvaranja Art kampa “Ravnopravno različiti” počne u ponedjeljak u 11 časova.

Iz Organizacija amputiraca UDAS je saopšteno da će u ponedjeljak početi Art kamp, koji ima za cilj da ukaže na važnost uspostave inkluzivnih i pristupačnih zajednica te promoviše prava, kapacitete i kreativne potencijale umjetnika sa i bez invaliditeta.

Kako ističu iz UDAS-a, ovaj projekat ima za cilj da poveća uključenost organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija BiH u domenu socijalne uključenosti s posebnim akcentom na prava i nediskriminaciju osoba s invaliditetom.

“Kamp će okupiti 13 umjetnika i umjetnica sa i bez invaliditeta iz BiH i trajaće pet dana, od 23. do 28. avgusta, na jezeru Manjača”, kazali su iz UDAS-a.

Ovaj kamp se održava u okviru projekta “Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana”, koji finansira Evropska unija, a implementira Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Udruženjem građana “Nešto više”.

Ilić je dodao da ćemo, nakon što se završi kamp, baš pred “Kočićev zbor”, vjerovatno imati i izložbu likovnih radova, koje će tokom ovih nekoliko dana, koliko traje kamp, naslikati umjetnici.

(Nezavisne)