filozofski-fakultet

BANJA LUKA, 09. novembra – Filozofski fakultet u Banjaluci ovog mjeseca obilježava 25 godina od kada je prva generacija budućih pedagoga, istoričara ili psihologa započela studije.

Ovaj značajan jubilej Filozofski fakultet će obilježiti 14. novembra svečanom akademijom u Akademiji nauka i umjetnosti RS u 19 sati, zgradi koja je dugi niz godina bila dom ovog fakulteta i brojnih studenata koji su se školovali na raznim studijskim programima.

– Biće održan umjetnički program, a kolega Drago Branković, koji je 16 godina bio dekan ovog fakulteta, reći će prisutnima nešto o istorijatu ove ustanove – najavio je dekan fakulteta Srđan Dušanić.

Dodao je da će idući dan biti održan naučni skup pod nazivom “Društveno-humanističke nauke danas na Filozofskom fakultetu”, na kojem će biti 60 učesnika, te predstavljeno oko 45 radova svrstanih u 4 sekcije: pedagoške nauke, psihologija, istorija i filozofija.

– Danas su društveno-humanističke nauke u specifičnom položaju, stalno možemo da čujemo “mora biti usklađenost sa tržištem”, pa nas guraju u zapećak, neopravdano zanemarujući njihov značaj. Mislim da se ne može sve gledati kroz profitabilnost i potrebe tržišta. Uvijek će biti mala potreba za filozofima ili slikarima, ali kakvo bi mi društvo bili kada ne bi imali književnike, slikare ili violoniste – naglasio je Dušanić, koji je nedavno preuzeo funkciju dekana na ovom fakultetu.

Naveo je da je u prethodnih mjesec dana intenzivno pripreman višegodišnji plan razvoja ovog fakulteta u 10 ključnih oblasti, koji predviđa 160 aktivnosti.

– Ključni strateški pravac je unapređenje nastavnog procesa. Želimo da on bude inovativan i uvijek prostoji prostor za napredovanje tako da smo uveli da jednom sedmično imamo sadržaje koji treba da unaprijede nastavu. Osim toga, imaćemo za nastavnike doedukacije makar jednom mjesečno. Te edukacije će biti otvorene za kompletan Univerzitet jer će se na njima obrađivati teme kao što su, na primjer, kako održati predavanje na pravi način da studentima ne bude dosadno, kako obraditi temu na interaktivan način, kako prepoznati predatorske časopise – objasnio je Dušanić.

Kazao je da će uložiti i dosta napora da se pojača naučna produktivnost.

– Profesori na ovom fakultetu, pa i generalno na Univerzitetu, nisu dovoljno prisutni u međunarodnim časopisima – rekao je Dušanić i dodao da će unaprijediti i izdavačku djelatnost.

Prema njegovim riječima, planirane su i dodatne aktivnosti za profesore i studente.

– Mi ne želimo da studenti pohađaju samo predavanja i dolaze na ispite već i da im ispunimo slobodno vrijeme. Imamo predavanja otvorenog tipa, a organizovaćemo i rekreativne sekcije – rekao je on.

Dom za 930 studenata

Srđan Dušanić je napomenuo da će pokušati uticati na društvene prilike.

– Želimo stvoriti bolje uslove za zapošljivost zanimanja za koja se studenti školuju na ovom fakultetu. Postoji dosta prostora gdje naši studenti mogu naći svoju perspektivu. Osim toga, napravićemo analizu postojećih nastavnih programa i vidjećemo da li ima smisla da se nešto na njima mijenja – rekao je on i dodao da se trenutno na ovom fakultetu školuje 930 studenata.

(Banjaluka.net)