BANJA LUKA, 13. jula – Hiltanje, bušenje, zakivanje, lupanje, zvukovi su koji znaju biti vrlo iritantni, posebno ako ih čujete u vrijeme kad mrtvi umorni dođete sa posla ili pokušavate vikendom malo duže da odspavate. Takvi zvukovi, posebno u ljetnim mjesecima, vrlo često dolaze iz susjednih dvorišta.

Poštovanje kućnog reda u zgradama, donekle, većina stanara se pridržava. Ovaj problem, i baš u ovo vrijeme godine, imaju građani koji žive u kućama. Jer nekako u ljeto vrijeme je za dograđivanje, rušenje zidova, zidanje, mijenjanje stolarije, krovova…

I ništa tu ne bi bilo sporno da ti radovi ne traju i dok se vani ne smrkne, subotom poslijepodne ili nedjeljom sa prvim zrakama sunca.

Nezamijeranje

Loše iskustvo već neko vrijeme ima Banjalučanka čije komšije dograđuju kuću. Majstori su na poslu već oko 7.30 i to je u redu. Ali kad oni odu, onda svoj dio posla nastavlja glava kuće, kojem hiltanje zida, presijecanje armature i lupanje o grede ne smeta ni kad se upali ulična rasvjeta.

– Razumijem da komšije moraju da naprave kuću, i to prije prvih kiša. Ali ono što oni rade prelazi dobar komšijski odnos i poštovanje. Niko prije mene nije htio ništa da im kaže, da sugeriše da prave buku i kad za to vrijeme nije, valjda da im se ne zamjeri. A oni, kad su vidjeli da niko ne reaguje, samo su nastavili – priča ova Banjalučanka.

Prošle nedjelje su do devet uveče trajali radovi. Kad je malo popustila vrelina, ostale komšije su otvorile prozore i onda slušale buku.

– Fino sam im rekla da nije u redu da lupaju uveče ili vikendom. Bili su iznenađeni. Ali radovi su prestali. Do kada, vidjećemo – priča ova sugrađanka.

Kućni red

Prema Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, navedeno je šta su obaveze stanara, a između ostalog, da je od 22 časa do šest časova (zimi) i od 23 do pet časova (ljeti), kao i u vremenu od 14.30 do 17.30 obavezno poštovati vrijeme dnevnog i noćnog odmora “na način koji obezbjeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi”. Navedeno je i da na oglasnoj tabli, 24 časa ranije, treba najaviti događaje i aktivnosti koje podrazumijevaju narušavnje kućnog mira kao što su proslave, glasna muzika i drugo, kao i opravke koje prouzrokuju buku.

Prema ovoj odluci, oni koji ovo ne poštuju mogu da budu kažnjeni iznosnom od 100 do 600 maraka.

Za one koji prave buku u kućama zadužena je obična, ne komunalna policija. Kako nam je rečeno, komunalna policija zadužena je za kontrolu kućnog reda u zgradama, i to do vrata, što znači da ne ulaze u stanove. Oni koji imaju problem sa komšijama u kućama, u tom slučaju treba da pozovu policijsku stanicu kojoj pripada njihovo naselje. Mnogi to ne znaju, pa pozovu komunalnu, umjesto obične policije.

– Policija ima prava da reaguje u tim slučajevima. Svako ometanje i buka koja dopire iz kuća i dvorišta i ometa ostatak komšiluka treba prijaviti policiji – rečeno je sugrađanki koja se obratila komunalnoj policiji.

Ovom logikom, onda bi policiju trebalo pozvati i kada komšija do vas pali orezane grane i travu i prouzrokuje toliko dima da prozore niko satima ne može da otvori.

PORUKE STANARA

Nije rijetkost da u zgradama osvanu obavještenja stanara koji upozoravaju na prekomjernu buku u vrijeme odmora.

Neki su se žalili na lupanje iz stana, bušenje zidova, pomijeranje namještaja, udaranje loptom o ulazna vrata, bacanje smeća… Neki idu toliko daleko da im čak smeta i dječja graja ispred zgrade.

(Srpskainfo)