Iako nauka još uvijek nije donijela konačan sud o uticaju mobilnih telefona na zdravlje, vjeruje se da je glavna opasnost tog uređaja prijeti od emisije elektromagnetnog zračenja.

Ruski neurolog Marat Jakupov‚ savjetuje kako da se zaštitimo od štetnog dejstva uređaja koji nam je veći dio dana pri ruci.

“Stalna upotreba pametnih telefona i negativni uticaj elektromagnetnog zračenja na živa tkiva ljudi mogu da izazovu česte glavobolje, dnevnu pospanost, povećanu razdražljivost i umor”, upozorio je ljekar.

Jakupov je za ruski agenciju “Prajm” objasnio da elektromagnetni talasi mogu dovesti do zagrijavanja unutrašnjih tkiva, a zračenje mobilnih uređaja apsorbuju mnogi ljudski organi. Drugim riječima, što je moćniji izvor elektromagnetnog zračenja, to je veći rizik od mutacija u jezgrima naših ćelija, koje često uzrokuju rak, prenosi “Sputnjik mundo”.

Da bi smanjio štetu mobilnih telefona po ljudsko tijelo, Jakupov savjetuje da uređaj ne koristite prečesto i da ga ne stavljate pored sebe.

“Kada kupujete novi uređaj, odaberite model sa najmanjom snagom i ne nosite svoj mobilni telefon u džepovima”, preporučuje ljekar.

“Ako treba da razgovarate, ne zaboravite da napravite 15-minutnu pauzu između razgovora. Noću je bolje da telefon potpuno isključite. Ne bi trebalo da bude kasnih noćnih razgovora, a budilnik će zvoniti i kada je uređaj isključen”, primijetio je Jakupov.

Konačno, neurolog preporučuje da uređaj  prislonite na uvo tek nakon što se osoba javi, jer telefon emituje najviše zračenja dok se uspostavlja veza.

(Telegraf.rs)