Mnoge pravoslavne crkve već su se opredijelile kako će u okolnostima pandemije Kovida-19 proslavljati Vaskrs, a među prvima je to učinio Sinod Grčke pravoslavne crkve, koji je prije nekoliko dana odlučio da proslavu Vaskrsa odloži za Odanije Vaskrsa, u noći između 26. i 27. maja.

Grčka vlada je, u skladu s tim, zatražila od tužilaštva da podigne optužnice protiv dva sveštenika koji su služili pričest u nedjelju, uprkos zabrani službi radi sprečavanja širenja novog virusa korona, prenio je portal Grik siti tajms.

Rumunska pravoslavna crkva odlučila je takođe da budu obustavljeni svi obredi do daljeg. Vjernici, kako im je sugerisala crkva, mogu da drže upaljene sveće na balkonima i dvorištima svojih kuća i izgovaraju molitve.

Sveti plamen će biti donesen iz Јerusalima u subotu ujutro i biće proslijeđen svim eparhijama u zemlji i nju će volonteri sa zaštitnom opremom nositi vjernicima, koji je žele u svojoj kući.

Prvog dana Vaskrsa volonteri će starijima i bolesnima ponuditi i blagosiljani hljeb poprskan svetom vodom i vinom. Rumunska vlada je pozvala građane da slave kod kuće.

Ruska pravoslavna crkva naredila je da od 13. do 19. aprila vrata hramova u Moskvi i okolini budu zatvorena za veliki broj ljudi.

Ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski izjavio je da je Ruska pravoslavna crkva potpuno odgovorila zahtjevima države u okviru mjera protiv širenja virusa korona, a patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao vjernike da za Vaskrs ostanu u svojim kućama.

Bugarska pravoslavna crkva odlučila je da crkve za Vaskrs budu dostupne vjernicima, ali neće davati blagoslovene vrbove grane, što je običaj u toku Cvetne nedjelje i redovno će obavljati dezinfekciju.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je pravoslavne vjernike da za Vaskrs ostanu u svojim domovima i prate liturgije preko televizije.

– U stalnom smo dijalogu sa svim vjerskim liderima. Došli smo do situacije da moramo da promijenimo tradiciju zarad zdravlja i života ljudi – objasnio je on, prenose ukrajinski mediji.

On je rekao da će vlada učiniti sve da omogući vjernicima da prate službu od kuće, dok su pravoslavne crkve u Ukrajini navele da će odluku donijeti kad dođe vrijeme.

U Libanu su zatvorene crkve i hramovi, a pravoslavni hrišćani neće moći da prisustvuju službama, koje će se prenositi preko televizije ili društvenih mreža.

(vesti-online.com)