horoskop

Čak i ako niste zaljubljenik u astrologiju, sigurno ste čuli za retrogradni Merkur, a upravo on je nastupio u utorak.

 Retrogradni Merkur je prividno kretanje Merkura unazad i ukazuje na izraženiju opasnost od smanjene opreznosti kao i na izraženiju opasnost od mogućih češćih ili značajnijih propusta i grešaka u postupcima kao i u razumijevanju.

U Solarnom sistemu Merkur je planeta koja je najbliža Suncu i njen orbitalni period traje 88 dana. Zato je ova mala i brza planeta dobila naziv po Merkuru, koji je u rimskoj mitologiji bio glasnik bogova. Osim što je bio zadužen za sve informacije, njegova sfera djelovanja bili su pregovori i trgovina, saobraćaj, putovanja i komunikacija uopšte.

Planete se različitom brzinom okreću oko Sunca i pretiču jedna drugu. Kada se za neku od njih kaže da ide retrogradnim hodom, to znači da ona ide unazad, što je naravno nemoguće.

Međutim, u vrevi kosmičkog “saobraćaja”, posmatrano sa Zemlje, u nekim trenucima izgleda kao da neke od planeta idu unazad i takvo kretanje malo pomućuje njihov astrološki uticaj i izaziva zastoj u djelovanju.

“Ovaj retrogradni Merkur biće najlakši od tri koja ćemo doživjeti u 2020. godini”, navela je astrologinja Narajana Montufar za “Astrology and Horoscope”. Venera je planeta koja će ovu retrogradnost učiniti relativno jednostavnom.

“Da, uslijediće klasični nesporazumi i tehnološki problemi, ali ova će retrogradnost biti prožeta pozitivnim notama Venere i najgore će zapravo biti kada se Merkur vrati u Vodoliju 4. marta. Laži će biti izložene i prevare otkrivene zbog teške naravi Neptuna. Vježba i meditacija ključne su kako bi nam pomogle da prođemo kroz ovo emocionalno zbunjujuće vrijeme. Vrijeme je za usporiti i razmisliti o svemu, preispitati odluke i rekapitulirati mišljenja”, ispričala je Montufarova.

Kada je Merkur u pitanju, retrogradni period se dešava tri-četiri puta godišnje i svaki put na nešto manje od mjesec dana. U tom periodu treba posebno obratiti pažnju na sve domene kojima vlada Merkur.

U zavisnosti od vaše natalne karte, retrogradni Merkur će vas pogoditi više, manje ili nimalo. Čak i ako ne pogađa vas lično, uticaće na mnoge ljude u vašoj okolini.

Periodi retrogradnog Merkura

2020.

17. februar -10. marta

18. jun – 12. jul

14 . oktobar – 3. novembar

2021.

30. januar – 20. februar

29. maj –  22. jun

27. septembar – 18. oktobar

2022.

14. januar – 3. februar

10. maj – 2. jun

9. septembar – 2. oktobar

29. decembar – 18. januar 2023.

2023.

21. april – 14. maj

23. avgust – 15. septembar

13. decembar – 1. januar

2024.

1 – 25. april

4 – 28. avgust

25. novembar – 15. decembra

2025.

14. mart – 7. april

17. jul – 11. avgust

9 – 29. novembar

HOROSKOPSKI ZNAKOVI TOKOM RETROGRADNOG MERKURA

OVAN

Očekuje vas vrlo naporan period i često ćete biti ljuti i napeti. Stalno ste pod pritiskom i niste sigurni ni u jednu odluku koju donesete. Retrogradni Merkur vas upozorava da obratite pažnju na svoje snove, jer će vam oni dati zanimljive i vrijedne smjernice.

Preporučuje se da tokom ovog perioda počnete šetati, posvetite se meditaciji i aktivnostima koje vas opuštaju. Boravite više vremena na rijeci ili jezeru, jer voda ima čudesnu moć umirivanja.

BIK

Ovaj retrogradni Merkur vašem znaku donosi pojačanu energiju. Baš zbog toga bićete glavni oslonac za svoje prijatelje u ovim mračnim danima. Važno je da razmislite kuda ide vaš put, šta je vaša životna vizija i u kojem smjeru želite da se vaš život odvija. Odbacite sve što vam više nije važno i dopustite sebi da sanjarite. Vizualizirajte sve svoje želje i dozvolite da vam se približe energije obilja i zadovoljstva.

BLIZANCI

Blizance očekuje težak period u kojem će mnogi njihovi nedostaci doći do izražaja, naročito na poslovnom planu. Vraćaju se nedovršeni projekti iz prošlosti, ali više nema nazad.

Najgore što možete učiniti je da sebe konstantno kritikujete. Preuzmite odgovornost za sve što se događa i uložite sve napore da riješite probleme. Intuicija je uz vas!

RAK

Loša komunikacija donosi probleme u odnosima, naročito na poslu. Energiju crpite iz kreativne i duhovne prirode i ne dozvolite da vam je uprljaju toksične vibracije negativnog okruženja. Malo se osamite, izolujte i razmislite o sebi. Slušajte svoju intuiciju koja vas mudro može izvesti iz svake situacije.

LAV

Retrogradni Merkur probudiće kod vas negativne emocije, preispitivanja i dileme. Ipak, mnogi Lavovi imaće hrabrosti da otpuste ono što im više ne odgovara i uklone bespotrebne stvari iz svog života.

Ako je moguće, odložite važne finansijske odluke.

DJEVICA

Djevice će najteže podnijeti ovaj retrogradni Merkur. Za njih počinje period haosa, turbulencija i naglih promjena. Zaplešćete se u rizične odnose iz kojih nećete znati kako izaći. Vi ste dijete reda, a u ovom periodu ravnoteža ne postoji. U cijelom haosu slijedite svoj unutrašnji kompas.

VAGA

Na polju karijere očekuje vas zbrka, haos i napetost, a mogući su i finansijski izdaci iz kućnog budžeta. Imaćete malih zdravstvenih problema, zato ojačajte imunitet. Teškoće u odnosima potpuno će poremetiti vaš život, ali ne dozvolite da kažete ili učinite nešto zbog čega ćete se kasnije sigurno kajati. Priroda na vas djeluje umirujuće.

ŠKORPIJA

Retrogradni Merkur otvara vrata prošlosti i donosi stare, zaboravljene ljubavi. Otkrivate svoju novu intimnu i emotivnu stranu. Na poslu vas očekuje ugodan period jer ćete imati sjajne ideje i kreativnu energiju. Slušajte šta vaša duša želi, jer vas samo ona može odvesti na stazu dobrih mogućnosti.

STRIJELAC

Ovogodišnji retrogradni Merkur vašem znaku donosi nevjerovatnu zabavu. Pružite sebi dodatni odmor, uživanje s dragim ljudima i donesite svom srcu trenutke radosti. Ne tražite kod sebe greške i izbjegavajte sukobe. Uspostavite temelje mira koji će vam pomoći da se zbližite sa sobom.

JARAC

Očekuje vas više borbi, stresova, rada i napora. Ovo je idealan period za sticanje novih znanja i fokusiranje na nešto korisno što će vam skrenuti misli s negativnih stvari, a istovremeno će donijeti poboljšanje na raznim poljima. Usred opterećenja, odgovaraće vam opuštajući razgovori s dragom osobom.

VODOLIJA

Vodolije neće puno poremetiti retrogradni Merkur. Imaćete na umu uzbudljive ideje i konačno ćete završiti neke stvari koje već dugo odlažete. Ali, budite oprezni kada su u pitanju finansije i ne donosite velike i dugoročne odluke. Pustite da vas intuicija vodi.

RIBE

Vaša intuicija je nevjerovatno pojačana pa ćete znati kako spriječiti probleme i izboriti se s mnogim teškoćama koje stvaraju sjene retrogradnog Merkura. Više se odmarajte, posvetite se svojim željama i potrebama i boravite u prirodi. Bićete smireni i nećete dozvoliti da vas sitne prepreke spriječe u ostvarenju ciljeva.

(Nezavisne)