BANJA LUKA, 28. aprila – Štab za vanredne situacije grada Banjaluka danas je razmatrao mjere koje je juče donio Republički štab, te raspravljao o tome kako bi se moglo raditi za prvomajske praznike.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da Republički štab nije donio mjere za prvomajske praznike, ali da je gradski štab odlučio razmatrao kako će se raditi na području Banjaluke 1., 2, i 3. maja.

“Prvog maja je međunarodni praznik rada i neće raditi trgovine i uslužne djelatnosti, a drugog će biti ograničen rad u skladu sa policijskim satom. Trećeg maja neće biti rada tržnih centara bez obzira na policijski sat”, rekao je Radojičić.

S obzirom na to da su neke mjere od danas ublažene, Radojičić je rekao da je pojačana i kontrola naloženih mjera.

Dodao je da u gradu ostaje na snazi zabrana odvijanja javnog prevoza, okupljanja te mjera lokalnih karantina.

Gradonačelnik Banjaluke je naglasio da je proteklih dana u gradu primjetan rast broja oboljelih od virusa korona.

“Iako ih možemo dijelom dovoditi u vezu s praznicima, teško je ustanoviti povezani klaster”, kaže Radojičić.

On je naglasio da se na društvenim mrežama pojavila informacija da se 22 ljudi zarazilo na jednoj slavi, ali je istakao da za to nema dokaza.

“Molimo sve građane koji imaju drukčija saznanja da se obrate i policiji. Mi to za sada smatramo dezinformacijom”, rekao je Radojičić.

S obzirom na to da nema više ograničenja kretanja, koje bi ozbiljno onemogućilo starije sugrađane da obave određene poslove, od četvrtka, 30. aprila, biće obustavljena akcija “Niste sami”. Preko 4.200 dostava obavljeno je od početka akcije 19. marta.

(Nezavisne)