U domu Vasiljevića iz Zaječara dan počinje pjesmom papagaja. Oni čuvaju oko 100 ptica različitih vrsta, a zajedničko svim tigricama, nimfama i kakaduima koji stanuju u ovom domaćinstvu, je što oponašaju govor ljudi, poput male tigrice, nimfe, kakadua i amazonica.

Ovi amazonci su možda najpristupačniji od većih ptica za porodicu, jer nisu agresivni kao drugi papagaji. Drugi papagaji kad postanu punoljetni, postaju agresivni, mnogo se deru, ostali su tihi – kaže Dragoslav za Zamedia.rs, prenosi Blic.

Da bi ptice naučile da imitiraju govor ljudi i da bi bile mirne moraju da se uzmu iz gnijezda, a obaveze koje svakodnevno obavlja vezane za papagaje, Dragoslav radi sa uživanjem.

– Nahranim ih, popričam sa njima, da bi se održavao tempo i da ne zaborave riječi. Kada uđeš u sobu unutra, ovaj mali odmah kaže “dobro jutro”, ona mi kad otvorim vrata kaže “pa dobro, gdje si ti?”. Sada im spremam hranu, kuvano jaje, narendam keks, voće, šargarepu – nabraja Vasiljević.

Veliku podršku ima od partnerke Biljane, koja puno vremena provodi sa papagajima.

– Pričam sa njima svaki dan, cijeli dan, učim ih da dođu na ruku, hranim ih na špric kad Dragoslav nije tu. Treba da ih volite, ako imate ljubav prema životinjama, ništa vam nije teško – kaže Biljana Dremelj.

Svoje papagaje Dragoslav prodaje, ali zarada nije velika, kako kaže, već više voli kada vidi da je usrećio neko dijete.

(Srpskainfo)