granica

Granična policija BiH pooštrila je mjere na graničnim prelazima s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, i svi koji ulaze u državu iz područja koja su najviše zahvaćena ovim virusom, posebno iz Kine, Južne  Koreje, Italije, Irana, Francuske, Španije i Njemačke, moraće da prođu striktnu kontrolu.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić juče je tim povodom sazvao hitan sastanak s rukovodstvom GP BiH na kojem su razgovarali o najnovijim predloženim mjerama na graničnim prelazima.

– Galić je obavijestio rukovodstvo da je neophodno da se svi pridržavaju predloženih mjera te uveo stalno rukovodno dežurstvo u sjedištu GP BiH, kako radi koronavirusa, tako radi migrantske krize s kojima se svakodnevno BiH suočava.

– Rukovodno dežurstvo će ujedno biti i u svim terenskim kancelarijama i jedinicama Granične policije. GP BiH je dobila dopis od Ministarstva bezbjednosti BiH, prema kojem postupa na graničnim prelazima, a riječ je o zabrani ulaska stranaca koji dolaze s područja s intenzivnom transmisijom virusa korona, posebno iz Kine (pokrajina Hubei), Južne Koreje, Italije i Irana – ističe se u saopštenju.

Dodaje se da u slučaju simptoma virusa korona kod stranih državljana koji su boravili u navedenim zemljama, primjenjuju se pooštrene mjere i istima se može izdati Rješenje o odbijanju ulaska u BiH.

Prema predloženim mjerama Ministarstva civilnih poslova, kada je riječ o državljanima Francuske, Njemačke, Španije, kao i ostalim stranim državljanima koji su boravili u navedenim zemljama, policijski službenici Granične policije ili sanitarni inspektori, ustupaju im sanitarni upitnik na popunjavanje, koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lične podatke, mjesto i vrijeme namjeravanog boravka u BiH, te kontakt telefon.

– Ujedno im daju i upute (letke) na koji način postupati i kome da se obrate ako se dogodi da naknadno, za vrijeme namjeravanog boravka u BiH, dobiju simptome virusa korona – ističe se u saopštenju.

Nakon svih prikupljenih informacija, policijski službenici GP ili sanitarni inspektori obavještavaju Zavod za javno zdravstvo da preduzima mjere koje su u njihovoj nadležnosti i po potrebi šalju stručno osoblje i epidemiologa na lice mjesta.

– Takođe, prema njihovim informacijama, svi putnici iz navedenih zemalja moraju u samoizolaciju narednih 14 dana – napominju u GP BiH. Ističu da GP BiH konstantno prati situaciju i preduzima sve moguće preventivne mjere, koje se mijenjaju ovisno o situaciji.

– Važno je istaći da je to odgovornost ne samo Granične policije i nadležnih tijela i zavoda za javno zdravstvo nego svih građana i putnika da odgovorno i u skladu sa predloženim mjerama Svjetske zdravstvene organizacije postupaju kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19 – upozoravaju u GP BiH.

Istovremeno, obavještavaju građane BiH da prilikom graničnih provjera budu savjesni i odgovorni te da obavezno kažu, ako se ne može utvrditi iz putnih isprava, da su boravili na područjima zahvaćenim virusom korona, posebno u Kini (Wuhan, Hubei), Južnoj  Koreji, Italiji, Iranu, Francuskoj, Španiji i Njemačkoj, kako za svoju dobrobit, tako i dobrobit zajednice.

Iz GP BiH ističu da prilikom graničnih provjera, policijski službenici koriste jednokratne (hirurške) maske i rukavice te su u stalnoj komunikaciji i koordinaciji s nadležnim tijelima i Zavodom za javno zdravstvo, koje ima svu opremu potrebnu za ranu detekciju virusa i nema mjesta panici, sve dok svi zajedno sarađujemo i kao pojedinci savjesno i odgovorno postupamo.

(Srpskainfo)