Otkako je proglašena pandemija korona virusa, iz straha, češće mjerimo temperaturu jer znamo da je ona jedan od prvih simptoma infekcije.

Ada li ste se nekad zapitali koja su mjesta najbolja za mjerenje, kako se i koliko dugo mjeri temperatura shodno mjestu na koji se postavlja toplomjer, koliko traje samo mjerenje i koji su toplomjeri najpouzdaniji? Pitali smo dr Kristinu Milošević, specijalizanta anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, kako se zaista pravilno mjeri temperatura.

Prije nego što posegnete sa toplomjerom trebalo bi da znate koja su mjesta najbolja za merenje, kako se i koliko dugo mjeri temperatura shodno mjestu na koji se postavlja toplomer, koliko traje samo mjerenje i koji su toplomjeri najpouzdaniji

– Najtačnije mjerenje temperature ćete postići u tačkama najbližim delu tijela gdje je tjelesna temperatura konstantna. Dakle, temperatura izmjerena ispod ruke, u rektumu i pod jezikom najtačnije odražava pravo zdravstveno stanje – objašnjava dr Milošević.

Ispod pazuha

Temperatura, kaže naša sagovornica, izmjerena ispod pazuha može da bude prilično tačna ako je pravilno izmjerite.

– Termometar se postavlja duboko u pazuh, čvrsto pritisne i drži od sedam do 10 minuta. Međutim, prilikom mjerenja temperature ispod ruke kod ljudi sa prekomjernom težinom mogu se pojaviti ozbiljne greške. Masno tkivo djeluje kao sloj između termometra i tijela, pa je gojaznima preporučljivo da odaberu drugu tačku za mjerenje.

U rektumu

Kada je u pitanju mjerenje temperature rektalno, mjeri se tako što se toplomer postavlja na dubini od pet centimetara u rektum, počev od anusa. Mjerenje traje pet minuta i predstavlja najpouzdaniju metodu.Temperatura mjerena rektalno pokazuje više vrijednosti u odnosu na pazušno mjerenje za 0,4 do 0,8 stepena, a ako je razlika u temperaturi mjerenoj rektalno i pod pazuhom veća od jedan stepen, to nam može ukazivati na neki upalni proces u abdomenu – ističe doktorka.

Pod jezikom

Mjerenje temperature pod jezikom je jedna od rijeđe korišćenih metoda.Izvodi se tako što se vrh toplomjera stavi pod jezik,a usta zatvore, samo mjerenje traje od pet do 10 minuta, a dobijena temperatura je nešto viša u odnosu na onu vrijednost koju dobijamo mjerenjem pod pazuhom.

Za merenje tjelesne temperature nekada su korišćeni živini toplomeri, a danas se najčešće upotrebljavaju dvije vrste – digitalni i beskontaktni.

– Digitalne toplomjere koristimo za merenje temeperature pod pazuhom, pod jezikom i rektano, a najpreciznije vrijednosti s njim dobijamo rektalnim mjerenjem i pod jezikom. U danasnje vrijeme sve česce u upotrebi srećemo beskontaktne-infracrvene toplomjere koji su namijenjeni za merenje telesne temperature bez dodira, kao i za mjerenje temperature hrane,prostora…Kod infracrvenih toplomera merenjem telesne temperature uvijek dobijamo za 0,5 više od vrijednosti koja bi bila izmjerena pod pazuhom. Zato ako mjerite temperaturu na ovaj način uvijek oduzmite 0,5 od dobijene vrijednosti pazušne temperature – savjetuje doktorka Milošević.

Svaka temperatura preko 37,2 je povišena

Normalna tjelesna temperatura varira u rasponu od 36,6-37,2 stepeni, a sve preko toga smatra se povišenom temperaturom. Neophodno je da potražite medicinsku pomoć u slučajevima kada povišena temperatura (37,2-37,5) traje nekoliko dana, a temperature preko 38 zahtijeva hitan odlazak kod ljekara, piše Blic.

(Srpskainfo)