BANJA LUKA, 13. novembra – Taman kad pomislimo da smo naučili sve cake kojima se trgovci služe, oni nas opet na kasi iznenade drugom cijenom.

Kupci su nam prepričali svoja neprijatna iskustva, koja su konkretno doživjeli u prodavnicama odjeće.

– U jednom dijelu radnje je bila nova kolekcija, a u drugom dijelu stara i na pojedinim rafama bila je istaknuta etiketa “20 odsto sniženje”. Razumski, pretpostavila sam da je sva odjeća iza te oznake na sniženju, te da se cijena obračunava na kasi. Kada sam već platila, prodavačica mi je rekla da moj artikl nije na popustu, već samo oni koji imaju etiketu. Znači, trgovci na prvi proizvod okače sniženje, a ostala odjeća u tom redu uopšte nije na popustu i “pojeo vuk magarca” – u nevjerici je Sofija iz Banjaluke.

Četvoro očju treba otvoriti i u prodavnicama sportske opreme.

– Kupovala sam djetetu majicu i dopala mi se jedna pristupačne cijene, ali je bila mala veličina. Tražila sam od prodavačice veći broj i otišla na kasu, međutim majicu sam platila četiri marke više, sa obrazloženjem da je to veći broj. Moram biti inspektor kad idem u kupovinu i pet puta provjeravati cijenu za svaku stvar, da me ne bi neko prevario – razočarana je ova majka.

Iz Udruženja potrošača savjetuju građanima da bez srama storniraju račun na kasi, ako nisu zadovoljni cijenom.

– Obje cijene proizvoda, redovna i ona sa popustom, moraju da budu iskazane na proizvodu, tako da nema dodatnih sniženja na kasi. U momentu uzimanja proizvoda mi moramo da znamo kolika je akcijska cijena i koja je bila prije – ističe Dušan Srdić iz udruženja „Reakcija“.

Dešava se, kaže, i da na rafi bude jedna cijena, a na kasi druga. Potrošač tada može zahtijevati da kupi proizvod po cijeni koja je bila istaknuta na polici.

“Super cijena”

Iz udruženja potrošača upozoravaju građane da nas trgovci obmanjuju i novim nazivima koje Zakon o zaštiti potrošača ne prepoznaje.

– To su nazivi „super cijena“, „odlična cijena“, koje koriste svi veći marketi, ali to nije akcijska cijena – objasnio je Dušan Srdić potrošače na šta da obrate pažnju.

(Srpskainfo)