vrijeme

Ako je suditi po narodnom vjerovanju da su medvjedi predskazatelji trajanja zime, proljeće je na pragu. Na to ukazuje kretanje mrkih medvjeda na Tari, čija aktivnost se prati, a koji na Sretenje ne da se nisu uplašili svoje sijenke, nego uživaju na februarskom suncu.

I ne samo Miloš sa Jadovnika i Zoran sa Tare, jedina dva medvjeda u Srbiji koja nose ogrlice za satelitski nadzor, još životinja ove zaštićene vrste je napustilo zimovnike i pokrenulo se. I to još prije Sretenja.

– Miloš se probudio 14. februara i počeo da izlazi iz brloga, dok je Zoran svakog dana aktivan i sunča se na stijenama u kanjonu rijeke Rače. To ne znači da će odmah napustiti skrovišta i potpuno se pokrenuti, već počinju da se izlaze na sunce da bi se razmrdali i možda nešto pojeli. Očekujem, ako ne bude drastične promjene vremenskih prilika, da će do početka marta biti potpuno van brloga i početi da traže partnere s obzirom na to da odmah nakon hibernacije kod njih počinje sezona parenja – kaže za Blic dr Duško Ćirović, profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu i rukovodilac projekta za praćenje medvjeda u Srbiji.

Tara je stanište oko 60 jedinki mrkih medvjeda, polovine populacije ovih životinja u Srbiji. Po riječima Ranka Milanovića, čuvara nacionalnog parka Tara, ove zime još uvijek niko nije prijavio da je sreo ove zvijeri, ali su u kanjonu rijeke Rače zaticani medvjeđi tragovi još početkom februara.

– Vrijeme je neoubičajeno toplo za ovo doba godine, na Sretenje je bilo sunčano pa su i mogli vidjeti svoju sjenku. Zabluda je da prespavaju cijelu zimu. Oni se u jesen dobro natove da bi mogli da deponuju dovoljne količine energije koju zimi manje troše. Sve fiziološke funkcije svedu na minimum kako bi imali manje potrebe za ishranom. Kad su jake zime ne izlaze iz brloga jer napolju ne mogu da nađu hranu. Spavaju, ali to nije dubok san, već se s vremena na vrijeme bude i izlaze iz jazbina kada osjete da bi mogli da nađu hranu – objašnjava Milanović.

Medvjed Miloš se, kaže Vjekoslav Joksimović, predsjednik Udruženja građana „Jadovnik“, jesenas dobro najeo i nije imao potrebu za kretanjem. Od 31. decembra nestao je sa satelita koji ga prati, što ukazuje da je bio u pećini gdje odašiljač ne može da ga registruje. Nakratko se pojavio 5. februara i opet vratio u brlog, a onda uoči Sretenja postao aktivan.

– Jadovnikom hode još dva medvjeda, ali njihovo kretanje nije primjećeno. Da li predosjećaju da će zima potrajati, pa ne napuštaju skrovišta, ili su izašli i zavaravaju nam tragove, tek kamere na hranilištima ih nisu primjetile – priča Joksimović.

Monitoringom medvjeda na Zlatiboru utvrđeno je da je posljednjih godina brojnost ovih životinja povećana. Ovo područje je bilo tranzitno za medvjede koji su povremeno navraćali sa komšijske Tare, ali su kamere na hranilištima širom planine registrovale da postoje ženke koje se sada više zadržavaju na Zlatiboru.

– Medvjeda je na Zlatiboru bilo uvijek, neko vrijeme populacija je bila smanjena, ali je stanje sada mnogo bolje. Ranije su bile dvije-tri jedinke u prolazu, a sada ih je desetak koji su uglavnom trajno nastanjeni na teritoriji – kaže Milun Melović iz Lovačkog udruženja “Zlatibor”.

Jedan od razloga većeg broja medveda ne samo na Zlatiboru već i u drugim planinskim dijelovima Srbije je smanjenje broja stanovnika u seoskim područjima. Mada napadaju stoku i pričinjavaju štete na košnicama i voćnjacima, kažu stručnjaci, medvedi nisu opasni po ljude kao što se to misli.

– Medvjeda mogu sresti lovci, berači pečuraka, planinari, ali jako rijetko. Medjved je oprezan, sluša i prati i uvijek će pobjeći prije nego što ga vidite. Dešavalo se na našem terenu da ljudi vide medvjeda, ali to nikada nije bio blizak susret i nikada nije bilo posljedica po čovjeka. Postoji mogućnost ukoliko se naiđe na ženku sa mečićima da ona odreaguje, ali to se ne dešava često – objašnjava Milun Melović.

Osvježenje stiže u utorak

Ako i ne vjerujemo previše u “medvjeđa predviđanja”, meteorolozi imaju slična očekivanja. Proljećno vrijeme će se u Srbiji zadržati i sljedeće nedjelje, a najvjerovatnije i naredne, kaže meteorolog Đorđe Đurić. Prave zime nema bez snijega, a kako kaže Đurić u nižim predjelima bijelog pokrivača neće biti do kraja ovog mjeseca.

– U ponedjeljak je bilo slično vrijeme kao i za vikend. Jutro prohladno, u dolinama i kotlinama moguća je magla, a ponegdje i mraz. U toku dana će temperature biti još više nego za vikend, pa će maksimalne dnevne temperature biti od 14 do čak 20 stepeni, a u Beogradu do 17. Ipak, u Timočkoj i Negotinskoj Krajini očekuje se magla i nešto hladnije vrijeme nego u ostatku zemlje, pa će tamo najviše temperature biti između 10 i 12 stepeni – kaže Đurić.

– U utorak nas očekuje nešto svježije vrijeme jer će duvati sjeverozapadni vjetar koji će spustiti temperaturu. Tako će na sjeverozapadu zemlje maksimalna temperatura biti 11, a na jugoistoku 17 stepeni – detaljno objašnjava Đurić.

Ovaj meteorolog smatra da će od sredine nedjelje očekuje manji pad temperature i promjena vremena, ali od kraja nedjelje vremenski uslovi će ponovo nalikovati proljećnim.

(Srpskainfo)