BANJA LUKA, 11. novembra – U novom azilu za pse na Manjači kod Banjaluke trenutno je smješteno oko 30 napuštenih životinja.

Upitanju je lokacija koja je u funkciji od ove godine i koja treba u potpunosti da zamijeni neadekvatan prostor koji se za te namjene već godinama koristi u Ramićima.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je trenutno oko 30-ak odbačenih pasa smješteno na novoj lokaciji. Taj broj, kako kaže, nije fiksan jer se redovno “prebacuju“ životinje sa stare na novu lokaciju.

– Prije nego što ih odvezemo na Manjaču psi prođu obavezan veterinarski pregled – napomenuo je on.

Tranzitna stanica

Dodaje da još nije raspušten azil u Ramićima.

– On je trenutno tranzitna stanica za pse koje pokupi higijeničarska služba, da ih ne moramo odmah voziti na Manjaču, koja je dosta udaljena od grada. Dugoročni cilj je da se u nekom narednom periodu ta lokacija u potpunosti raspusti – naveo je on.

Navodi da u novoizgrađenom azilu napušteni psi imaju odgovarajuće uslove.

– U svakom boksu imaju po dvije palete i sijalice koje su podesive visine, u zavisnosti od veličine pasa – objasnio je on i dodao da po jednom boksu smještaju po šest pasa.

Urađena prva faza

Na lokalitetu Razvojno-edukativnog centra „Manjača“ izgrađeno je prihvatilište za napuštene pse, u nastojanju da se riješi višegodišnji problem s adekvatnim smještajem za odbačene pse. U prvu fazu izgradnje novog azila iz gradskog budžeta uloženo je više od 130.000 KM, a novi objekat omogućava adekvatan smještaj za 120 napuštenih pasa.

U prvoj fazi je ograđen prostor, koji je predviđen za smještaj pasa, i ozidan objekat površine 900 kvadratnih metara, koji je opremljen neophodnom komunalnom infrastrukturom. I unutrašnjost je opremljena neophodnim mobilijarom, kao i opremom za hranjenje pasa.

Azil se nalazi na ograđenoj parceli ukupne površine od 10.000 kvadratnih metara, što psima pruža odlične uslove za neophodno istrčavanje, odnosno svakodnevni boravak na otvorenom.

Predviđeno je da se realizuju i preostale faze, koje podrazumijevaju veterinarsku stanicu i skladišta za hranu, a to će zavisiti od raspoloživih sredstava.

(Srpskainfo)