BANJALUKA, 11. aprila – Biciklistička trka “Banjaluka – Beograd” startuje danas jubilarnom, 50. kružnom trkom ulicama najvećeg grada Republike Srpske, dok su u subotu i nedjelju na programu etape Banjaluka – Brčko i Bijeljina – Beograd.

Na konferenciji za novinare u hotelu “Bosna” saopšteno je da je trka “Gran pri Banjaluke” upriličena povodom 22. aprila, Dana grada. Titulu pobjednika brani vozač austrijske ekipe Tirol Martin Vajs. Start je u 17 časova sa Trga Krajine, a voziće se 30 krugova ili 45 kilometara.

Direktor trke Vladimir Kuvalja istakao je da je sve spremno i da će Banjaluka, ali i ostali gradovi Srpske, i ove godine dočekati profesionalne biciklista na najvišem nivou.

– Oborili smo prošlogodišnji rekord, kada je nastupilo 25 ekipa i 145 biciklista, jer nam ove godine dolazi 27 profesionalnih ekipa, plus pet klubova. Na startu bi trebalo da se pojavi 180 biciklista iz 30 zemalja svijeta – rekao je Kuvalja.

Poslije kružne trke, u subotu u 12 sa Trga Krajine planiran je start karavana na 187 kilometara dugu etapu do Brčkog, objavio je Glas Srpske.

– Biciklisti će proći kroz Prnjavor, Derventu, Modriču i Šamac i ovom prilikom bih zahvalio svim gradovima domaćinima, kao i policiji Srpske, koja će se, kao i svake godine, pobrinuti da sve prođe u najboljem redu – rekao je predsjednik Biciklističkog kluba BSK i jedan od utemeljivača trke Tihomir Kuvalja.

Posljednjeg dana takmičenja, u nedjelju, na programu je trka od Bijeljine do Beograda, a posebno zanimljivo je da će biciklisti bez zaustavljanja proći granicu između Srpske i Srbije.

– Biciklizam je uvijek bio sport koji spaja narode, a to potvrđuje i ovakav način prelaska granice. Mislim da svih ovih godina radimo dobar posao. Dovoljno je reći da smo prije osam godina jedva namolili ekipe da dođu na trku, a sada imamo toliko zainteresovanih da smo, nažalost, neke morali i da odbijemo – rekao je Tihomir Kuvalja.

Organizacija trke košta oko 70.000 konvertibilnih maraka, od čega na nagrade odlazi 20.000, a dio novca organizator je dobio od Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i iz budžeta grada Banjaluke.

Kategorija

Kao i prošle godine, trka “Banjaluka – Beograd” je 1.2 UCI kategorije i samo jedna stepenica je dijeli od prve kategorije.

– Imamo 80 odsto uslova da trka preraste u najjaču kategoriju, a najveći problem je novac, jer su nagrade na tom nivou mnogo veće od ovih koje dijelimo – rekao je Vladimir Kuvalja.

Rasmusen

Prva zvijezda trke trebalo bi da bude član danske ekipe “Kristina vočiz”, nekada nosilac Žute majice i pobjednik četiri etape na Tur de Fransu Mihael Rasmusen.

Raspored

Petak: kružna trka u Banjaluci (45 krugova, 17 časova, Trg Krajine)

Subota: Banjaluka – Brčko (187 kilometara, start u 12 časova sa Trga Krajine)

Nedjelja: Bijeljina – Beograd (140 kilometara, start iz Bijeljine u 12 časova).