kastel

BANJA LUKA, 31. oktobra – U javnosti se još nije stišala bura oko “banjalučkog Ekskalibura”, srednjovjekovnog mača koji je izvučen iz Vrbasa, a najnovija arehološka iskopavanja na Kastelu u fokus vraćaju ovaj najstariji istorijski spomenik u gradu.

U okviru „Škole arheologije“ na Kastelu i čišćenja lokaliteta Dvorište 2, stručnjaci i studenti pronašli su juče skeletne ostatke na tvrđavi, najverovatnije iz Srednjeg vijeka, potvrdila je arheolog Muzeja RS Ivana Pandžić.

Za sada nije poznato više detalja, pošto je kontaktirana i policija, pa su zaustavljeni radovi u jednom dijelu gdje su nađeni skeletni ostaci.

Tvrđava Kastel je najstariji spomenik u gradu; mnoge okolnosti upućuju da se tu nalazilo rimsko naselje. Sa svih strana opasana je kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje.

– Kastel jeste istraživan, ali nikada u potpunosti. Mi smo sada na lokalitetu koji je posljednji put rađen osamdesetih godina i htjeli smo prije svega da iščistimo taj dio jer je zatrpan, vremenom su se stvorile naslage zemlje i nije uočljiv i turistički dostupan. Namjera nam je da skupimo što više dokumentacije da bismo kasnije sve mogli interpretirati i dobiti što cjelovitiju sliku o stvarnim dešavanjima  na Kastelu – precizirala je Pandžićeva.

Ova arheologinja bila je i dio tima ronilaca koji je nedavno iz Vrbasa, u naselju Rekavice, izvukao mač star 700 godina, a koji je bio zaboden u kamen. Upravo zbog ove specifičnosti i sličnosti sa mitom o kralju Arturu, prozvan je „banjalučkim Ekskaliburom“. Mač je zbog svega postao i tema svjetskih medija, koji su prenijeli priču o tom značajnom otkriću.

kastel 2

– Vijest je počela da se širi kao domino efekat. Koliko smo uspjeli vidjeti, propratili su nas Foks njuz, Dejli mejl, poljski, španski, italijanski, češki, vijetnamski mediji. Mač prolazi predviđenu proceduru, radi se konzervacija i zadovoljni smo stanjem u kojem se nalazi, jer je bio zaštićen u vodi od naslaga sedre – kaže Pandžićeva, koja je zbog ovog značajnog otkrića završila i kurs ronjenja.

Vodeći se čuvenom legendom o kralju Arturu, mnoge zapravo zanima ko je mač izvukao iz kamena.

– Mač nije izvučen, on je iskopan iz kamena, iz sedre, metodološkim procesom za koji sam se obučavala tokom školovanja i sada ga primjenila pod vodom. To je bio timski rad, ali dogovorili smo se da koleginica Ana Ćurić, biolog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao spretniji i bolji ronilac bude ta koja će ga iznijeti na svjetlost dana – govori Ivana.

Ćurićeva je takođe zadovoljna što je ovo važno otkriće našlo svoje mjesto u stranim medijima, a nada se da će i domaće okruženje prepoznati trud domaćih stručnjaka na važnim projektima.

 

– Bitno je da se i ljudi kod nas upozanju s tim šta se radi, da se zna da Muzej RS, Zavod i ronilački klub zajedno funkcionišu i žele da daju svoj doprinos. Cijela BiH se nalazi na istorijski značajnom prostoru i stalno možemo očekivati određene nalaze i lokalitete. Potrebno je više terenskog rada i angažovanosti što se tiče vodene sredine. Mač je bio povod svemu, da krenemo i sa nekim budućim timom koji će biti osposobljen za takve projekte – zaključila je ona.

Muzejski savetnik i istoričar Janko Vračar rekao je Srni da je istraživanje o porijeklu mača tek na početku, da su dosadašnji pregledi pokazali da potiče iz 14. vijeka i da mu nedostaje vrh.

– Pokušaćemo da otkrijemo gdje je iskovan, da preciznije odredimo kada je korišten, dovedemo ga u vezu sa određenim ličnostima i događajima na prostoru kanjona Vrbasa tokom 14. i 15. vijeka – naveo je Vračar.

Prema njegovim riječima, rendgenska analiza nije pokazala nikakve oznake na maču, pa se ne zna gdje je iskovan.

kastel 3

“Vladar zemlje”

Ma koliko bila interesantna vjerovanja kako onaj ko izvuče mač iz kamena treba da bude i vladar zemlje, biolog Ana Ćurić, koja je vrijedno otkriće iznijela iz vode, ispričala je pravi mit.

– Po legendi je Dama od jezera izvadila mač, a kralj Artur, koji ga je preuzeo, postao je vladar. Po toj priči bi koleginica konzervator trebalo da bude vladar zemlje – govori Ćurićeva, koja je prvi ronilac sa znanjem podvodne arheologije.

(Srpskainfo)