BANJALUKA, 20. maja – Na području grada u proteklih nekoliko dana aktivirano je više od 30 klizišta, a najteža situacija je u naseljima Rekavice i Kola, gdje je voda na nekoliko mjesta uništila saobraćajnicu. Tako su ova i okolna naselja odsječena od ostatka grada.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Rekavice Darko Račić rekao je da je u ovom mjestu na magistralnom putu Banjaluka – Jajce došlo do klizanja zemlje i pucanja asfaltnog sloja u dužini od 20 metara, zbog čega se saobraćaj ovom dionicom ne odvija već nekoliko dana.

– Ovom dionicom puta ne može se proći. Autobusi ne idu već četiri dana – kazao je Račić i dodao da mještani Rekavica, ali i nekoliko susjednih mjesta, moraju ići kilometrima zaobilaznim putevima da bi došli do grada.

Ništa bolja situacija nije ni u mjesnoj zajednici Kola gdje je voda odnijela dio puta Banjaluka – Čađavica.

Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Ljubomir Sladojević rekao je da je dio puta koji prolazi kroz ovo naselje uništen na dva mjesta, objavio je Glas Srpske.

– Ovom dionicom mogu proći samo putnički automobili – kazao je Sladojević.

Iz preduzeća “Central turs”, koje saobraća ovom dionicom puta, kazali su da autobus ide zaobilaznim putem preko mjesta Dedića lokve.

– Autobus prije Nule skreće i ide preko Dedića lokve i izlazi u Kolima nastavljajući dalje put prema Šamarama – rekli su iz ovog preduzeća.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je stanje na području grada, kada su klizišta u pitanju, teško.

– Posebno je kritično na lokacijama Rekavice, Kola i Jagare – kazao je Gavranović i dodao da su obišli teren nakon čega će stručnjaci ocijeniti stanje i vidjeti kako da se to sanira.

Vrbanja

U proteklih nekoliko dana zbog nabujalih voda na području mjesne zajednice Vrbanja aktivirala su se četiri klizišta.

– Klizišta su privremeno sanirana i gradski prevoz se odvija redovno – rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marjanović.