BANJALUKA, 23. juna – Porodica Mirjane Srdić iz banjalučkog naselja Česma morala se iseliti iz svog doma jer je kiša koja je padala proteklih dana ponovo aktivirala klizište, koje su pokrenule majske poplave.

Srdići žive u Ulici Zdravka Dejanovića, a prema njihovim riječima u ovoj ulici ugroženo je nekoliko kuća.

“Prije dva dana sa djecom sam se preselila kod komšinice, kojoj klizište takođe prijeti. Dobila sam rješenje da se iselim. Inspekcije su dolazile i one su svoj posao obavile kako treba, a bili su i predstavnici Građevinskog instituta. Insektori su dolazili 27. maja i rekla da ne mogu ništa sama na svoju ruku da radim, ako želim da mi grad pomogne, ali preko medija sam čula da grad nema para. Evo, već mjesec dana čekam”, rekla je Srdićeva.

Ona je dodala da ispitivanja zemljišta nije bilo, te da joj je rečeno da treba da bude ispitano u kojoj je fazi klizište i da se napravi projektna dokumentacija, objavile su Nezavisne novine.

Srdićeva kaže da niko od geologa nije sišao da vidi šta se dešava s klizištem.

I u dvorištu porodice Ostić primjetno je pomjeranje terena, a nastaju i nove pukotine.

“Osjete se vibracije u kući, zemlja bukvalno puca, a za sve to krivim izgradnju nasipa jer je Vrbas promijenio korito i dolazi ovamo do kuće na udaljenosti od oko pet metara. Prije dva dana mislila sam da je zemljotres u toku noći, ali sam ujutro vidjela procjep zemlje”, rekla je Rada Ostić.

Prema njenim riječima, u ovom dijelu ugroženo je ukupno 12 kuća.

Miladin Maličević, predsjednik Savjeta MZ Česma, rekao je da su najugroženija tri objekta.

“Čekamo da se obezbijede sredstva za rješavanje tog klizišta. Razumijem da ljudi strahuju jer to nije nimalo bezazleno”, kazao je Maličević.

 

Foto: G. Šurlan