BANJA LUKA, 11. maja – U ugostiteljskim objektima koji u Srpskoj jutros su krenule sa radom, a zaposleni su obavezni da mjere temperaturu prilikom dolaska na posao beskontaktnim toplomjerom.

Osobe koje imaju temperaturu višu od 37,2 stepena Celzijusa vraćaju se kući, navodi se u Uputstvu za postepeno ublažavanje mjera Instituta za javno zdravstvo RS.

U slučaju povišene temperature ili drugih simptoma zarazne bolesti (kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje), s povišenom temperaturom ili bez nje, savjetuje se toj osobi da telefonom kontaktira doktora porodične medicine i da ne dolazi na posao.

Pored toga, obavezno je i pridržavanje sljedećih mjera:

  • Zaposleni maske mijenjaju svaka dva-tri sata.
  • Rukavice nisu neophodne, ali je neophodno obezbijediti toplu vodu, sapun i alkohol sadržavajuće sredstvo za redovno pranje i dezinfekciju ruku poslije svakog gosta i svake radnje pri kojoj zaposleni dodiruje novac, radnu površinu, predmet, dio namještaja ili opreme koji je dolazio u kontakt i sa drugim licima.
  • U prostorijama za odmor zaposlenih treba osigurati dovoljno prostora, a stolove i stolice razmaknuti. Pri boravku u prostoriji za odmor potrebno je zadovoljiti kriterijum fizičke udaljenosti od 1,5 do dva metra, te izbjegavati istovremeni odmor zaposlenih.
  • Vrijeme odmora treba ograničiti na maksimalno 15 minuta, ako dvije osobe istovremeno koriste vrijeme za odmor. Međutim, ako više zaposlenih boravi u istom zatvorenom prostoru predviđenom za odmor, preporučuje se da vrijeme za odmor ne koristi istovremeno.

Lična higijena

  • Neophodno je sprovoditi pravilnu higijenu ruku, pošto je ona najvažnija mjera kontrole infekcije.
  • Uz odgovarajuću higijenu ruku, rukavice nisu potrebne radnicima kod kojih to proces rada ne zahtijeva.
  • Ruke treba prati sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi i što češće. Sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola koje sadrži 70 procenata alkohola može se koristiti, ali ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom.
  • Ne koristiti sušače za ruke.

(Srpskainfo)