BANJA LUKA, 29. marta – Četiri jajeta danas ćete platiti koliko jedan hljeb ili litru mlijeka. Cijene će, ako se obistine predviđanja prodavaca, još rasti kako se približava Vaskrs.

Uzavisnosti da li su sa farmi ili domaća, jaja koštaju od 0,35 do čak 0,80 KM po komadu. Ova najskuplja su krupna i bijela, idealna za farbanje, kako kupce ubjeđuju prodavci na pijaci.

Ponuda je dobra, a cijene variraju. Na jednom štandu se može pazariti 10 jaja za 3 KM, ali su to sitna jaja koja prosječan čovjek može da pojede za dva doručka. Uobičajena cijena im je 0,35 do 0,50 maraka za ona konzumna, sa farmi. Domaća, od koka koje slobodno hodaju, koštaju 0,60 KM po komadu.

– Domaća jaja su već poskupila, i to početkom sedmice. Prije neki dan 10 komada koštalo je 5 KM, sada su već 6 maraka. Konzumna, sa farmi, su 4 marke. Nadam se da cijene neće više rasti, jer kupcima su i ove cijene već previše. Ipak, to zavisi od proizvođača – kaže jedna od prodavačica sa “Tržnice”.

Osim u cijeni, razlika u jajima je u izgledu i, naravno, kvalitetu. Kako nam pojašnjava, ljuska je vrlo bitna u razlikovanju domaćih i jaja sa farmi, takođe i boja žumanjka, te gustini bjelanjka.