zbor 1

BANJA LUKA, 27. avgusta – Atraktivna korida i još jedan suveren nastup Milorada Dodika, kako za govornicom, tako i na muzičkoj bini pod šatorom, obilježili su zborovanje u rodnom selu čuvenog Petra Kočića, završenom u nedjelju.

Organizatori tvrde da je za dva dana zborištem prošlo najmanje 50.000 ljudi, ali među njima je definitivno bilo mnogo više šetača nego potrošača, spremnih da odriješe kesu na tezgama i pod šatorima.

Kako je počelo, dobro je završilo! Ovim riječima u nezvaničnom razgovoru opisuju 54. Kočićev zbor organizatori najvećeg narodnog veselja u Srpskoj. Značajnijih incidenata nije bilo, a ni kratkih spojeva u organizaciji, ali je izuzetno slaba posjećenost u subotu, prvog dana zborovanja, bacila u brigu priređivače koride, a naročito ugostitelje.

zbor 2

– U nedjelju smo se popravili, pa računam da je za dva dana na zboru bilo najmanje 50.000 ljudi. Nije rekord, ali je dobra posjećenost, koja svjedoči da smo održali kvalitet i da posjetioci, kada dolaze na Kočićev zbor, tačno znaju šta mogu očekivati – kaže Dušan Savanović Savan, koji je već godinama zadužen za organizaciju borbe bikova i druga takmičenja na zboru.

Kao i ranijih godina, u Stričiće su nagrnuli gastarbajteri, a iz Vojvodine je i ove godine stiglo 15 autobusa, uglavnom mladih zboraša. Zbog lijepog vremena, koje je, kako kažu posjetioci, bilo “taman”, ni prevruće s puno prašine, ni hladno i kišovito kao lani, okupilo se i dosta domaćeg svijeta. Ipak, mnogi su samo šetali između šatora i tezgi, ne potežući novčanike.

Da je vrag odnio šalu i da je konkurencija uozbiljila stvar, pokazale su i cijene, jer se kilogram jagnjetine mogao kupiti za 28 maraka, a pivo za “samo” 2,5 KM. Ipak,  tamo gdje je bila glavna zabava, pod šatorima s muzikom, flaša piva je, kao i lane, bila 5, a kilogram jagnjećeg pečenja 30 KM.  Nekoliko velikih šatora, pa čak i oni pod kojima je duže od sata narodnjake pjevao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bili su veći dio dana poluprazni.

Rade Božić, ugostitelj s Manjače, ipak je zadovoljan. Kaže, nije sve u parama, najvažnije je da se ljudi druže i vesele. Priznaje, međuutim, da se pod njegovim šatorom, koji ne spada među najveće niti najatraktivnije, “obrnula lijepa para”.

– Nisam još sveo račune, ali promet je za dva dana bio oko 30.000 maraka. Bilo je tu, naravno i dosta troškova, ali isplatilo se. Nismo se ni puno napatili, jer je sve išlo kako valja, a vrijeme je bilo idealno – kaže Božić.

Božo i Repa zvijezde u usponu

Inače, Kočićev zbor je za ugostitelje, kao i za uzgajivače bikova u ovom dijelu RS i BIH, centralni događaj sezone, za koji se pripremaju cijele godine. Ne žale da plate dobre radnike i kvalitetnu muziku, ali ove godine estradnih zvijezda, koje su ranije uzimale masne honorare, na zboru nije bilo.

Goste su zabavljali tradicionalni zborački muzičari “Goci Bend” i “Sinovi Manjače”, nove zvijezde u usponu, Božo i Repa iz grupe “Grmeč”, te Dragan i Nedeljko iz benda “Krajišnici”. Oni možda u nedjelju nisu najviše zaradili, ali jesu profitirali, jer su im nakon nastupa na Kočićevom zboru vrata svih šatora širom otvorena.

Nudio 15.000 evra za bika šampiona

Veliki novac se i ove godine obrtao na nezvaničnim kladionicama, koje su pratile borbu bikova. Dobro su prošli oni koji su se kladili na bika Žujicu, prošlogodišnjeg pobjednika Kočićevog zbora, koji je u nedjelju odbranio titulu “Jablan” u teškoj kategoriji i svom gazdi, Anti Tubiću iz Mrkonjić Grada, donio i novčanu nagradu od 4.000 KM.

U srednjoj kategoriji je pobijedio Mrki, bik Mesne industrije “Bajra”, koji je osvojio 3.000 KM i očigledno spasao glavu, jer sad sigurno neće na klanicu.

Čim su borbe završene, Jovo Vođević Duman, redovni učesniki korida i ljubitelj bikova, za šampiona Žujicu je Tubiću ponudio 15.000 evra. Ponosni vlasnik pobjedničkog bika je glatko odbio ponudu. Kaže, nema tih para za koje bi dao svog favorita.

(Srpskainfo)


Novum
Novum
Novum
Novum