zbor 1

BANJA LUKA, 27. avgusta – Atraktivna korida i još jedan suveren nastup Milorada Dodika, kako za govornicom, tako i na muzičkoj bini pod šatorom, obilježili su zborovanje u rodnom selu čuvenog Petra Kočića, završenom u nedjelju.

Organizatori tvrde da je za dva dana zborištem prošlo najmanje 50.000 ljudi, ali među njima je definitivno bilo mnogo više šetača nego potrošača, spremnih da odriješe kesu na tezgama i pod šatorima.

Kako je počelo, dobro je završilo! Ovim riječima u nezvaničnom razgovoru opisuju 54. Kočićev zbor organizatori najvećeg narodnog veselja u Srpskoj. Značajnijih incidenata nije bilo, a ni kratkih spojeva u organizaciji, ali je izuzetno slaba posjećenost u subotu, prvog dana zborovanja, bacila u brigu priređivače koride, a naročito ugostitelje.

zbor 2

– U nedjelju smo se popravili, pa računam da je za dva dana na zboru bilo najmanje 50.000 ljudi. Nije rekord, ali je dobra posjećenost, koja svjedoči da smo održali kvalitet i da posjetioci, kada dolaze na Kočićev zbor, tačno znaju šta mogu očekivati – kaže Dušan Savanović Savan, koji je već godinama zadužen za organizaciju borbe bikova i druga takmičenja na zboru.

Kao i ranijih godina, u Stričiće su nagrnuli gastarbajteri, a iz Vojvodine je i ove godine stiglo 15 autobusa, uglavnom mladih zboraša. Zbog lijepog vremena, koje je, kako kažu posjetioci, bilo “taman”, ni prevruće s puno prašine, ni hladno i kišovito kao lani, okupilo se i dosta domaćeg svijeta. Ipak, mnogi su samo šetali između šatora i tezgi, ne potežući novčanike.

Da je vrag odnio šalu i da je konkurencija uozbiljila stvar, pokazale su i cijene, jer se kilogram jagnjetine mogao kupiti za 28 maraka, a pivo za “samo” 2,5 KM. Ipak,  tamo gdje je bila glavna zabava, pod šatorima s muzikom, flaša piva je, kao i lane, bila 5, a kilogram jagnjećeg pečenja 30 KM.  Nekoliko velikih šatora, pa čak i oni pod kojima je duže od sata narodnjake pjevao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, bili su veći dio dana poluprazni.

Rade Božić, ugostitelj s Manjače, ipak je zadovoljan. Kaže, nije sve u parama, najvažnije je da se ljudi druže i vesele. Priznaje, međuutim, da se pod njegovim šatorom, koji ne spada među najveće niti najatraktivnije, “obrnula lijepa para”.

– Nisam još sveo račune, ali promet je za dva dana bio oko 30.000 maraka. Bilo je tu, naravno i dosta troškova, ali isplatilo se. Nismo se ni puno napatili, jer je sve išlo kako valja, a vrijeme je bilo idealno – kaže Božić.

Božo i Repa zvijezde u usponu

Inače, Kočićev zbor je za ugostitelje, kao i za uzgajivače bikova u ovom dijelu RS i BIH, centralni događaj sezone, za koji se pripremaju cijele godine. Ne žale da plate dobre radnike i kvalitetnu muziku, ali ove godine estradnih zvijezda, koje su ranije uzimale masne honorare, na zboru nije bilo.

Goste su zabavljali tradicionalni zborački muzičari “Goci Bend” i “Sinovi Manjače”, nove zvijezde u usponu, Božo i Repa iz grupe “Grmeč”, te Dragan i Nedeljko iz benda “Krajišnici”. Oni možda u nedjelju nisu najviše zaradili, ali jesu profitirali, jer su im nakon nastupa na Kočićevom zboru vrata svih šatora širom otvorena.

Nudio 15.000 evra za bika šampiona

Veliki novac se i ove godine obrtao na nezvaničnim kladionicama, koje su pratile borbu bikova. Dobro su prošli oni koji su se kladili na bika Žujicu, prošlogodišnjeg pobjednika Kočićevog zbora, koji je u nedjelju odbranio titulu “Jablan” u teškoj kategoriji i svom gazdi, Anti Tubiću iz Mrkonjić Grada, donio i novčanu nagradu od 4.000 KM.

U srednjoj kategoriji je pobijedio Mrki, bik Mesne industrije “Bajra”, koji je osvojio 3.000 KM i očigledno spasao glavu, jer sad sigurno neće na klanicu.

Čim su borbe završene, Jovo Vođević Duman, redovni učesniki korida i ljubitelj bikova, za šampiona Žujicu je Tubiću ponudio 15.000 evra. Ponosni vlasnik pobjedničkog bika je glatko odbio ponudu. Kaže, nema tih para za koje bi dao svog favorita.

(Srpskainfo)