vrijeme

Prema prognozi meteorologa od nedjelje nas očekuje nagla promjena vremenskih prilika i značajno zahlađenje sa snijegom, dok se u noći na ponedjeljak očekuje pojava mraza.

Ovo može dovesti do posljedica po voćke koje su, u zavisnosti od sorte, u fazi cvjetanja do faze otvaranja pupoljka, saopštili su iz ministarstva poljoprivrede RS.

– Zbog toga svim poljoprivrednicima savjetujemo nekoliko načina zaštite voćki, od upotrebe frostbustera, sistema za orošavanja voća, preko dimljenja u voćnjacima paljenjem automobilskih guma, grana, slame ili piljevine. U slučaju dimljenja najviše se preporučuje upotreba bala slame, najbolje četvrtaste, koje se prvo pokvase vodom i zapale. Pritom se stvara gust dim koji može da zaštiti voćke do temperatura od minus tri stepena. Voćke se mogu zaštititi i primjenom  aminokiselina koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu voćkama da sintetizuju aminokiseline bez gubljenja sopstvene energije koju mogu da preusmjere na nešto drugo, a u ovom slučaju, na mraz. Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza, a dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru – kažu u MPŠV.

Dodaju da će, prema prognozama meteorologa, i u predstojećim danima od ponedjeljka do srijede biti hladno sa mogućnošću jutarnjeg mraza.

(Srpskainfo)