zbor

BANJA LUKA, 24. avgusta – U Stričićima na Manjači danas počinje dvodnevno narodno zborovanje, završna manifestacija „Kočićevog zbora“, na kojoj je glavna atrakcija borba bikova.

Meteorolozi najavljuju lijepo vreme, a organizatori dolazak od 30.000 do 50.000 posjetilaca iz svih krajeva BiH, te iz Srbije, Hrvatke, Austrije, Njemačke i Šavajcarske. Organizatori koride, u narodu poznatije kao „bodljavina bakova“, još su optimističniji: vjeruju da će na Manjaču ovog vikenda doći najmanje 70.000 ljudi.

To što nije izborna godina i što u Stričiće ne dolazi dugogodišnja glavna zvijezda zbora, Baja Mali Knindža, neće im, vele, pokvariti planove.

– Na koridu i na zbor dolaze ljudi koji vole narodna veselja i druženja, njih i ne zanimaju mnogo izbori, pogotovo ne one koji dolaze iz Vojvodine, Srbije i dijaspore. A što se muzike tiče, jeste, Baja je zvijezda, ali ima i zvijezda osim njega – kaže za Srpskainfo Dušan Savanović Savan, predsjednik Komisije za sportska takmičenja na zboru, koji već godinama učestvuje u organizaciji ove manifestacije.

Kako saznajemo, Stojan Kočić, ugostitelj s najvećim šatorom na zboru, koji je ranijih godina bio domaćin Baji, dovodi kao glavnu zvijezdu Mitra Mirića, pa je sada u toku žestoka rasprava na temu može li Mitar zamijeniti Baju. Očekuje se da će na zboru pjevati i redovni gosti manifestacije, Sinovi sa Manjače, te folk pjevačice Ćana i Stoja.

zbor 2

Ko god da bude pjevao, nema sumnje, Manjačom će se oriti stihovi: „Da nam nije vojnog poligona, Manjača bi bila veća od Londona“, „Doš'o lola, u kafani pije, sve je ovdje isto k'o i prije” i „Nema društva ni veselja nigdje, sve dok gazda šator ne podigne”.

Bikovi

Uz pjevače i pjevačice glavne zvijezde će, dakako, biti bikovi bodači, koji će se u dvije kategorije dva dana boriti za titulu „Jablan“. Danas su na programu polufinalne, sutra zavšne borbe i proglašenje pobjednika. Pobjedniku u teškoj kategoriji pripašće nagrada od 4.000 KM, a u srednjoj od 3.000 KM. Gazde pobjedničkih bikova će, po tradiciji, skoro sve što dobiju vjerovatno potrošiti na čašćavanje prijatelja i navijača pod šatorima.

zbor 3

Kako najavljuju organiazatori, prijavljeno je 30 prvoklasnih bikova: po 15 u obe kategirije i očekuje se zanimljivo nadmetanje.

– Favorita ima dosta, a među glavnima su bikovi Ante Tomića, Stipe Bilandžije, Aleksandra – Ace Stančevića, Jove Vođevića Dumana i Radomira Škrbića, a velike šanse za pobjedu ima i bik Mesne industrije „Bajra“ – kaže Savanović.

Kladionica

Kao i ranijih godina, već uveliko radi nezvanična kladionica, u kojoj se vrte hiljade evra, pa će oni koji se klade na pobjedničkog bika vjerovatno zaradi više nego gazda šampiona.

Zašto je otišla „kraljica korida“

Renata Pranjkovića, najuspešnija žena među uzgajivačima bikova u BiH, koja je godinama nosila nezvaničnu titulu „kraljice korida“ neće se pojaviti na Kočićevom zboru, a po svemu sudeći ni u drugim arenama s bikovima.

Naime, kraljica je abdicirala: odselila je u Njemačku, rodila je bebu i odlučila da ostane u EU.

Manjačom se pronijela priča da bi se na zboru mogla pojaviti nova zvijezda ovog sporta, atraktivna Mirjana Franković iz Kiseljaka, koju su već krstili kao „novu kraljicu korida“.

(Srpskainfo)