BANJALUKA – Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a formiranje poledice, moguće je posebno u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

 20190226075813_524746
Foto: N.N.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na svim putnim pravcima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja koji se na mjestu izvođenja radova odvija dvosmjerno.

Saobraćaj na magistralnom putu Karanovac–Crna Rijeka i dalje je obustavljen u mjestu Dabrac zbog vidljivih pukotina na kosinama usjeka i povećane opasnosti od novih odrona na kolovoz.

Saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac Srpske Toplice-Čađavica preko Manjače.

Na ovom magistralnom putu u toku je i sanacija klizišta.

Zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Klašnice dva-Šargovac.

Režim u odvijanju saobraćaja zbog radova izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije na dijelu magistralnog puta kroz grad Bijeljinu, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.

Izmjene u odvijanju saobraćaja najavljene su na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari zbog izgradnje pješačke staze.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog klizišta, jednom saobraćajnom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici magistralnog puta Novi Travnik-Bugojno u Federaciji BiH zbog rekonstrukcije mosta zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase.

Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, a zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Kolovozi-uglavnom-suvi-moguci-odroni-i-poledica/524746)