SARAJEVO, 26. februara – Ambasada Ruske Federacije u BiH objavila je komentar u vezi antiruskih izjava.

Na zvaničnom instagram nalogu Ambasade Ruske Federacije u BiH objavljen je sljedeći komentar:

“Obratili smo pažnju na niz antiruskih izjava političkog Sarajeva u vezi sa drugom godišnjicom početka Specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini. Prije svega, oni demonstriraju potpuno nerazumijevanje ciljeva i zadataka SVO, o čemu su predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i drugi ruski predstavnici više puta govorili, pozivajući se na nepobitne činjenice o neonacističkoj suštini režima u Kijevu.

Ali istovremeno postavlja se logično pitanje: da li izjave određenih političara u BiH odražavaju pravo mišljenje naroda u zemlji?

Prema nedavnoj anketi koju je sproveo Centar za sigurnosne studije, samo 39% želi da BiH podrži Ukrajinu, dok 38% smatra da je potrebna neutralnost, a 14% podržava Rusiju. Drugim riječima, više od polovine ispitanih općenito je za Rusiju. I to uzimajući u obzir činjenicu da se 55% izjasnilo kao Bošnjaci, 10% kao Srbi, 9% kao Hrvati i 12% kao ostali.

Takođe, Rusija se spominje među državama koje se smatraju neprijateljskim prema BiH. Ispostavlja se da je antiruska pozicija odioznih političkih ličnosti, u stvari, antinarodna. Upravo tako to i tretiramo – kao pristrasno lično mišljenje, pompezno izrečeno da bi se svidjelo zapadnim mentorima.”