BANJALUKA, 13. septembra – Kriminalistički inspektori CJB Banjaluka i dalje koriste metode mučenja dok ispituju uhapšene, stoji u posljednjem izvještaju Komisije Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja (CPT).

CPT je u decembru prošle godine bila u iznenadnoj posjeti Banjaluci i stanicama u Republici Srpskoj s obzirom na to da je tokom posjete u aprilu 2011. godine utvrđen veći broj pritužbi zbog fizičkog zlostavljanja od strane inspektora CJB Banjaluka. Razlog iznenadnog dolaska CPT-a je i to što nadležni iz MUP-a RS nisu dali jasan i precizan odgovor na pritužbe koje je CPT zabilježio u aprilu 2011. godine.

No, umjesto pozitivnog pomaka u radu banjalučkih inspektora, članovi CPT-a zatekli su, barem prema izvještaju koji je od juče dostupan svima, još goru situaciju, posebno u banjalučkom CJB-u.

Udaranje bejzbol palicama, prženje elektrošokovima, udaranja po genitalijama, vezanje plastičnih kesa preko glave, samo su neke od “metoda” o kojima su još jednom čuli članovi Komisija SE. Istaknuti su i loši uslovi smještaja uhapšenih.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kaže da su još u aprilu dobili izvještaj Savjeta Evrope, te da je u roku dostavljen i odgovor.

“U odgovoru je navedeno da je CJB Banjaluka dobio adekvatne prostorije za zadržavanje, a odgovoreno je i na konkretne slučajeve koji su pomenuti, te su pojašnjene procedure o upotrebi sile u skladu sa zakonskim propisima, kao i činjenica da u okviru MUP-a RS funkcioniše Biro za predstavke i žalbe građana, posredstvom kojeg građani mogu uputiti prijavu na neprofesionalno ponašanje policijskih službenika, kao i samu upotrebu sile. Takođe, pojašnjena je procedura rada Unutrašnje kontrole. MUP RS preduzima niz aktivnosti u cilju unapređenja rada ove institucije”, objasnila je Šoja.

Dodaje kako je MUP RS uvijek bio spreman da razgovara s predstavnicima SE, a sve u cilju poboljšanja rada.

Međutim, CPT u svom izvještaju ističe da informacije koje je prikupila njihova delegacija ukazuju da je zlostavljanje u svrhu pokušaja da se iznudi priznanje česta praksa kriminalističkih inspektora u Policijskoj stanici Banjaluka Centar. Sljedeći slučajevi, a u nekim od njih postoje medicinski dokazi koji potvrđuju da je došlo do zlostavljanja pritvorenih osoba, ilustruju situacije na koju je delegacija naišla u toku posjete”, navode u izvještaju CPT-a.

Tako se, između ostalog, skreće pažnja na slučaj premlaćivanja djevojke pritvorene u Policijskoj stanici Centar 22. oktobra prošle godine. Djevojka navodi da su je inspektori tukli drvenim štapom po rukama, nogama i tijelu. Prije pojavljivanja pred tužiocem, inspektor je, kako se navodi u izvještaju, djevojku odveo u Hitnu pomoć i navodno joj savjetovao da kaže da je povreda na njenoj ruci “opekotina uzrokovana radijatorom”. Međutim, u ljekarskom nalazu koji je napravljen pri prijemu u pritvorsku jedinicu KPZ Banjaluka istaknuto je da je opekotina na desnoj podlaktici “zadobijena u tužilaštvu zbog dužeg kontakta s vrućim radijatorom”.

Ovu ženu je zatim pregledao sudski ljekar, koji se nalazio u delegaciji CPT-a i koji kaže da je “očito da rana površine pet centimetara na desnoj podlaktici nije bila posljedica opekotina, nego da je u skladu s navodima da je žena udarana nekim predmetom kao što je štap”.

Nekoliko optužbi je CPT dobio i od rodbine ili trećih lica koja su pozvana u policijsku stanicu, gdje su im policajci prijetili, vrijeđali ih ili šamarali u pokušaju da dobiju izjave u svojstvu svjedoka protiv osumnjičenog koji se nalazi u policijskom pritvoru.

Izvor: www.nezavisne.com