Tokom praznika većina nas pretjeruje kada je hrana u pitanju, a naročito pri konzumaciji slatkiša i svih tih prazničnih slatkih đakonija. Ipak, pretkerano konzumiranje šećera, znamo svi, dovodi do zdravstvenih problema. A kako tome stati na put?

Izaberite plan koji se slaže s vašim tipom ličnosti i konačno recite zbogom šećeru.

Kako da ostavite šećer prema tipu ličnosti?

Mnogi spoljni faktori utiču na naš izbor namirnica koje konzumiramo u toku dana. A najčešće, za šećerom i slatkišima posegnemo onda kada smo pod stresom. Kada sljedeći put osjetite „napad gladi“, zastanite i zapitajte se zašto želite nešto slatko? Da li ste tužni, dosadno vam je ili vam sustižu obaveze? Kada postanete svjesni želje za slatkišima, bolje ćete osmisliti i načine kako da izađete na kraj s tom žudnjom. Na primjer, zapisujte svaku želju za slatkim ili u tim trenucima, popijte šolju čaja ili čašu vode.

Volite da planirate

Ostavljanje šećera može biti težak zadatak, a kada shvatite šta možete a šta ne smijete da jedete, već ste na pola puta. Ukoliko volite da organizujte, isplanirajte svoje obroke dan prije. Nosite u torbi užinu, poput isjeckanih šargarepa, celera ili orašastog voća. Tako ćete uvijek pri ruci imate hranljiv i zdrav obrok us lučaju da ogladnite.

Lako odustajete

Izbjegavanje šećera ne znači da treba zauvijek da ga se odreknete, naročito ukoliko volite slatko. Jednom nedjeljnu obradujte sebe poslasticom poput parčeta torte, sladoledom ili keksom. Ovako će vam lakše pasti izbjegavanje šećera a i duže ćete istrajati, bez odustajanja.

Vodite se onim: „sve ili ništa“

Da li ste tip osobe koji kada otvori čokoladu pojede sve i ne može da se suzdrži? Za početak, prije donošenja odluke da ne jedete šećer, iz doma izbacite sve što bi vas moglo naterati na „grijeh“. U početku, izbegavajte i voće. Sve dok ne dovedete zavisnost od šećera pod kontrolom, izbjegavajte sve namirnice koje ga sadrže, pa makar i u prirodnom obliku, piše portal Lepota i Zdravlje.

Više volite slano?

Možda mislite da ne volite toliko slatko, ali šećer se krije i u slanišima. Kečap, sosevi, umaci, dresinzi za salate, peciva, pica, tjestenina, pomfrit… Sve ove namirnice sadrže skrivene šećere koji dovode do zavisnosti. Pa ukoliko žudite za ovakvom hranom, to takođe znači da ste zavisni od šećera. Stoga, informišite se o namirnicama koje konzumirate i koliko šećera one zapravo sadrže.

(Srpsakinfo)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime