demos

Opštinski i gradski odbori Demokratskog saveza , u koordinaciji sa regionalnim odborima, treba da utvrde prijedloge programa aktivnosti u vezi sa nastupom ove stranke u njihovim lokalnim zajednicama, uključujući i moguće koalicije, a konačnu odluku o tome donijeće Predsjedništvo DEMOS-a u saradnji sa nadležnim regionalnim odborom, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora stranke.

Pregovori o mogućim koalicijama ili nekim drugim formama zajedničkog nastupa, mogu se voditi samo u koordinaciji sa Kolegijumom i Predsjedništvom DEMOS-a, te predsjednikom nadležnog regionalnog odbora, a konačnu odluku donijeće Kolegijum i Predsjedništva DEMOS-a.

Glavni odbor je na jučešnjoj sjednici, koja je održana u Banji Vrućici, potvrdio podršku DEMOS-a vladajućoj većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske i radu Vlade Republike Srpske, te pozitivno ocijenio mjere populacione politike koje su pokrenule i počele da provode institucije vlasti Republike Srpske /Vlada, predsjednik Republike Srpske, Savjet za demografsku politiku/ i s tim ciljem traži još intenzivniju aktivnost svih relevantnih društvenih i političkih faktora.

Na sjednici Glavnog odbora naglašeno je da DEMOS podržava i rad novoizabranog Savjeta ministara i većinu u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, bez obzira što u njima nema svojih predstavnika.

Glavni odbor ove stranke podržao je predstavnike DEMOS-a u organima izvršne vlasti na lokalnom i republičkom nivou, u javnim preduzećima i javnim ustanovama i traži da nastave odgovorno obavljanje funkcija i zaduženja koja su im povjerena, očekujući da u svom profesionalnom djelovanju uzimaju u obzir i programske principe DEMOS-a.

DEMOS daje i javnu podršku nastojanjima nadležnih tijela Srpske pravoslavne crkve da se nesporazumi izazvani donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori riješe mirnim putem, bez bilo kakve diskriminacije po osnovi nacionalne, vjerske i/ili drugih pripadnosti u toj državi.

(Srna)