SARAJEVO – Na početku današnje konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine novoizabrani delegati dali su svečanu izjavu čime su se zakleli da će poštovati odredbe Ustava BiH i Opšteg okvirnog sporazuma za mir BiH.

 20190228113210_525180
F
oto: N.N.

Izgovarajući svečanu izjavu zavjetovali su se na zaštitu i zauzimanje za ljudska prava i slobode te zaštitu interesa svih naroda i građana.

Do imenovanja novog rukovodstva Doma sjednicom predsjedava najstariji delegat koji je iz Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD).

On je u obraćanju delegatima izrazio nadu da će unutar ovog doma, bez obzira na to iz kojeg naroda i partije dolazili te kakve političke stavove delegati imali, preovladavati tolerancija i međusobno uvažavanje.

Nakon polaganja zakletve, delegati su konstituisali klubove naroda. Predsjedavajući Kluba bosnjačkog naroda je Asim Sarajlić, a zamjenik je Denis Bećirović.

Predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda je Lidija Bradara dok je zamjenik Bariša Čolak.

Za predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda izabran je Sredoje Nović, a za zamjenika Dušanka Majkić.

Podsjetimo, u Klubu srpskog naroda u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović, svi iz SNSD, te Mladen Bosić iz SDS-a.

Klub bošnjačkog naroda čine Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, svi iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a te Fahrudin Radončić iz SBB-a, dok će Hrvate u Domu naroda parlamenta BiH predstavljati Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz HDZ BiH, te Zlatko Miletić iz DF-a.

(https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Konstituisan-Dom-naroda-Parlamenta-BiH-delegati-dali-svecane-izjave/525180)