BANJA LUKA, 06. avgusta – Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC RS ugašena su četiri života, a trenutno su u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovana su ukupno 73 pacijenta.

Od ovog broja, 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru, među kojima je i pacijent koji je 1983. godište. Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom. Sve više pacijenata u našoj Covid bolnici pali crveni alarm – upozoravaju iz ove zdravstvene ustanove i naglašavaju da je situacija više nego ozbiljna.

– Naime, na dan 4. juni na respiratoru je bio jedan pacijent, 4. jula osam, a 4. avgusta njih 17. U bolnicama u RS na dan 4. juni bio je 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. avgusta 280. Takođe, tokom juna mjeseca u RS registrovano je 850 novozaraženih, a u julu 2630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48. Zbog alarmantne epidemiološke situacije, a na inicijativu nekoliko udruženja pacijenata odlučili smo da se udruženja ovog tipa uključe u aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti građanstva o važnosti sprovođenja protivepidemioloških mjera, kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika – naglašavaju u UKC RS.

Predstavnici šest udruženja pacijenata obratiće se medijima sutra u 11:59 časova u holu Centralnog medicinskog bloka i apelovati na građane da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, posebno fizičke distance i nošenja maski.

– Na korak smo do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim korona virusom. Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog korona virusa potrajati, zato molimo građanstvo da prihvate mjere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni dio života kako bismo sačuvali sebe, sopstvene porodice i druge. Nemojte da dozvolite da radi jednog trenutka sreće ugrozite svoj život ili izgubite nekog koga volite. Budimo odgovorni! – poručuju iz UKC RS.

(Srpskainfo)

1 komentar

 1. Kažu, minut je do 12h..
  Kažu, vrijeme je da se uozbiljimo..
  Netačno !!!
  Jedini koji traba da se uozbilje i jedini koji su odgovorni za ovu kriznu situaciju su nadležne institucije koje ne provode mjere zaštite na adekvatan način..
  Zašto?
  I ovdje je politika..
  Izborna godina je..
  Ukoliko nadležne institucije uvedu adekcatne mjere zaštite moglo bi se to odraziti na izbirne rezultate..
  Pozicija ne reaguje..
  Opozicija huče i arlauče u cilju dokazivanja nemoći vladajućih ..i..?
  Značajnije mjere zaštite možemo ocekivati nakon izbora, jer tada vise nikom nece biti vazno koje su mjere na snazi, tada nikom ne treba glas..
  Mjere zastite uvesti u saradnji sa glasom struke, ne stranačkim kadrovima i odgovornim ljudina..odmah i bez odlaganja.
  P.S – ovi koji su u priči teorije zavjere bilo bi korektno da se odreknu besplatnog lečenja u slučaju da ne daj bože obole od covid infekcije..

Comments are closed.