izolacija

Na osnovu procjene epidemiologa, a s ciljem sprovođenja preventivnih mjera u vezi sa korona virusom u Republici Srpskoj, zdravstveni inspektori su do sada donijeli 117 rješenja o stavljanju osoba u kućnu izolaciju, pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

– Riječ je o osobama za koja je utvrđeno da su bile u bliskom kontaktu sa oboljelima od korona virusa, odnosno učenicima i nastavnicima koji su u školi bili u bliskom kontaktu sa učenikom iz Banjaluke zaraženim virusom korona, članovima porodica oboljelih, putnicima ukoliko je riječ o ljudima koji su nedavno doputovali. Rješenja su donesena i za učenike i nastavnike srednje škole iz Čelinca koju pohađa učenica za koju je potvrđeno da je zaražena – kaže za Srpskainfo načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću u Inspektoratu RS Dušanka Makivić.

Podsjeća da je važno da se građani koji se nalaze u kućnoj izolaciji i pod zdravstvenim nadzorom, s ciljem zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja društva u cjelini, pridržavaju mjera koji su im odredili zdravstveni radnici.

– Izuzetno je važno da roditelji u ovoj nesvakidašnjoj situaciji za djecu koja se nalaze u kućnoj izolaciji, budu disciplinovani, da im objasne zbog čega je neophodno da se ispoštuju preporuke doktora, te da će se istekom perioda izolacije od 14 dana vratiti svojim redovnim aktivnostima. Prema dosadašnjim informacijama, osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji poštuju naloženu mjeru i uredno se javljaju na pozive inspektora – naglašava makivićeva i dodaje da je Zakonom o inspekcijama u RS, za nepridržavanje mjera naloženih rješenjem inspektora, propisana kazna za fizičko lice od 200 KM do 600 KM.

(Srpskainfo)