krajiska kuca

BANJA LUKA, 08. avgusta – Krajiška kuća, u kojoj će lokalni poljoprivredni proizvođači prodavati svoje proizvode, trebala bi biti otvorena najvjerovatnije krajem ove godine u centru grada.

Tačna lokacija nije poznata, ali prema riječima direktora Centra za razvoj i unapređenje sela Draška Ilića, ona će biti smještena između Ulice Braće Mažar i majke Marije na Bulevaru i zgrade Narodnog pozorišta RS.

– Planirano je da bude u centralnom dijelu kako bi taj projekat vezali za Hercegovačku kuću, koja se nalazi na istom potezu. Cilj je da to bude brend Banjaluke. Pored proizvoda, ona mora biti smještena na odgovarajućoj lokaciji. Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje traga za adekvatnim prostorom u vlasništvu Grada u kojem bi mogla biti smještena Krajiška kuća – kazao je Ilić.

Dok oni obavljaju taj posao Ilić je rekao da i Centar za selo ima dosta priprema.

– Moramo odrediti koji poljoprivrednici će tu prodavati svoje proizvode. U tome će nam pomoći elektronska evidencija proizvođača, koja je u procesu formiranja. Svakodnevno primamo prijave poljoprivrednika i na osnovu toga ćemo vidjeti ko i u kojim količinama ima viškova proizvoda, a koji bi mogli biti sastavni dio Krajiške kuće. Pored toga, dogovaramo se sa Institutom javnog zdravstva oko licenciranja proizvoda, radimo dizajne ambalaža i pravimo logo. Naša želja je da Krajiška kuća bude otvorena do kraja ove godine, pred novogodišnje praznike – precizirao je Ilić.

Hercegovačka kuća otvorena u aprilu

Prva Hercegovačka kuća van Hercegovine otvorena je 22. aprila, na Dan grada Banjaluka.

Na policama Hercegovačke kuće posjetioci mogu pronaći proizvode iz raznovrsne gastronomske ponude Hercegovine – razne vrste vina, sireva, meda, čajeva, pršuta, slatkog i kiselog programa, kao i  prirodnu kozmetiku, proizvedenu bez vještačkih aditiva i aroma.

Svi proizvodi iz Hercegovačke kuće su domaća radinost 88 poljoprivrednih proizvođača.

(Srpskainfo)