krajiska kuca

BANJA LUKA, 26. novembra – Zanimljiva „okrugla prodavnica“, koja se nalazi između tvrđave Kastel i džamije Ferhadije u Banjaluci, uskoro će biti preuređena u Krajišku kuću, gdje će lokalni poljoprivrednici moći ponuditi prehrambene proizvode karakteristične za ovaj kraj.

Projekat „Krajiške kuće“ uveliko pripremaju u Centru za razvoj poljoprivrede i sela, a očekuju da će novi prostor za proizvođače i sve građane početi s radom do kraja decembra ili u januaru iduće godine.

„Okrugla prodavnica“ u centru Banjaluke je inače u vlasništvu Grada.

– Prije dva, tri dana dobili smo potvrdu iz gradske administracije da za sljedeću sjednicu Skupštine grada spremaju dodjelu ovog poslovnog prostora. Siguran sam da će nakon tehničkog rješenja koji ćemo uraditi i nadogradnje, kojom bi se taj dio trebao još urediti, to biti predivna i dobra lokacija za ovu namjenu – rekao je direktor Centra Draško Ilić.

Napominje da su lokalni poljoprivrednici izuzetno zainteresovani za ovakav način promocije, te da se skoro svakodnevno javljaju sa željom da budu dio ove priče i predstave svoje proizvode.

– Pravimo bazu podataka proizvođača koji imaju šta da ponude, kao i istraživanje kvaliteta proizvoda i setifikaciju kod Instituta za javno zdravstvo. Uradili smo već i brend „Krajiške kuće“ – govori Ilić.

Kako najavljuje, s proizvodima Krajiške i Hercegovačke kuće predstaviće se i na manifestaciji „Zimska varoš“, koja će trajati na Trgu Krajine od 7. decembra do 5. januara.

Podsetimo da je Hercegovačka kuća u Banjaluci otvorena ovog aprila, a posetioci na policama mogu pronaći proizvode iz velike gastronomske ponude Hercegovine – razne vrste vina, sireva, meda, čajeva, pršuta, slatkog i kiselog programa, kao i  prirodnu kozmetiku, proizvedenu bez vještačkih aditiva i aroma. Svi proizvodi iz Hercegovačke kuće su domaća radinost 88 poljoprivrednih proizvođača.

(Srpskainfo)