Rukavice su jedno od najkorišćenijih sredstava tokom pandemije, ali nije dovoljno samo ih staviti na ruke – važno je da se one pravilno koriste.

Novi soj korona virusa prenosi se kapljično, kaže Svjetska zdravstvena organizacija, dok pojedina istraživanja napominju da bi zarazu moglo da izazove i dodirivanje kontaminiranih površina (rađene su i analize koliko se čestice virusa zadržavaju na različitim površinama).

Upotrebu rukavica preporučuje i dr Din Vinslou sa “Health Care” na Stanfordu kao i Žaklin Džil, profesorka sa Instituta za klimatske promjene Univerziteta u Mejnu u Americi koja je na Tviteru naglasila da je neophodno da se rukavice pravilno koriste i navela savjete , piše “Mic”.

Kratak vodič za pravilnu upotrebu rukavica

Moraju da dobro prijanjaju

Nije dobro ni da kada su vam rukavice tijesne, a ni široke jer se u oba slučaja povećava rizik od infekcije, rekla je Suzan Vilard, medicinska sestra i pomoćnica direktora “Global Health at Rutgers School of Nursing”.

Mijenjajte ih često

Profesorka Džil je navela na Tviteru da rukavice treba što češće mijenjati. Zapravo bi ritam mijenjanja rukavica trebalo da prati tempo pranja ruku.

Dok nosite rukavice, nikako njima ne treba dodirivati lice. Na primjer, ako rukavicama dodirnete mobilni telefon pa onda i lice, izlažete se riziku od infekcije. Ruke treba prati i prije i poslije stavljanja rukavica.

Pored toga, dr Vilard je naglasio da korišćenje rukavica smanjuje opreznost ljudi pa se oni dok ih nose, zavaravaju da njima mogu da diraju sve.

Pripazite na površine koje dodirujete i u skladu sa tim mijenjajte rukavice, savjetuje američki stručnjak.

Pažljivo skidajte rukavice

Prilikom skidanja rukavica njihov spoljni dio ne smije da dođe u dodir sa vašom kožom. I treba ih odmah nakon skidanja baciti u kantu za smeće.

Ne treba ih dezinfikovati

Neki rukavice čiste sredstvom za dezinfekciju ruku, ali dr Džil je napomenula da to umanjuje njihovu efikasnost,a dr Vilard je dodao da je to i potencijalni prenos klica sa rukavica na sredstva za dezinfekciju.

Bezbijedno ih odložite i operite ruke nakon upotrebe

Ne bacajte rukavice na trotoar nakon upotrebe. Može ih neko uzeti i time zaraziti. Takođe, u kontakt sa rukavicama koje su potencijalno kontaminirane mogu doći i životinje.

Neophodno je da nakon skidanja rukavica temeljno operete ruke sapunom i vodom – u trajanju najkraće 20 sekundi. Pranje ruku je važno jer je teško izvesti da kontaminirani sadržaj sa rukavica ne dođe u dodir sa vašom kožom.

Rukavice ne zamjenjuju socijalnu distancu

Nošenje rukavica ne umanjuje značaj socijalne distance koja je i važnija mjera preventive. Dr Vilard je ponovo istakao da nošenje rukavicama ljudima daje lažan osjećaj sigurnosti.

Ali njih zapravo ne treba često nositi. Zašto? Stalna upotreba znači da često izlazite van, a preporuke je: “ostanite kod kuće”.

(kurir.rs/blicžena)


Novum
Novum
Novum
Novum