pmf

BANJA LUKA, 08. novembra – Novi mobilni planetarijum, koji je nedavno dobio Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, danas će prvi put biti otvoren za posjete građana.

U periodu od 10 do 16 časova zaljubljenici u astronomiju moći će u planetarijumu da pogledaju zanimljive i edukativne projekcije vasione i kretanja nebeskih tijela, na potpuno novi način. Planirano je da to tako bude svaki petak.

– Može se pogledati promotivni video, odnosno simulacija koju su već imali priliku da pogledaju zvaničnici i novinari, ali imamo i još jedan zanimljivi video koji je zapravo kratko putovanje kroz lokalni svemir. Ta projekcija je sinhronizovana na srpski jezik i edukativna je. U zavisnosti od sastava grupe, možemo ponuditi i još neke projekcije, koje su na engleskom jeziku. U svakom slučaju, sadržaj koji projektujemo prilagođavaćemo grupama, u zavisnosti od starosne dobi posjetilaca i nivoa njihovog predznanja – kaže astrofizičar i viši asistent PMF Nemanja Rakić.

Projekcije su planirane svakih pola sata, a dobrodošli su svi građani, od djece vrtićkog uzrasta do najstarijih stanovnika.

– Bitno je jedino da nam se veće grupe najave kako bismo napravili odgovarajući raspored – kaže Rakić.

pmf 2

Mobili planetarijum za potrebe PMF nabavljen je nedavno u saradnji s Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, koje je za nabavku izdvojilo 70.000 KM.

Fakultet će ostalim danima planetarijum koristiti u nastavi fizike, geografije, geodezije i prostornog planiranja, a on treba da doprinese promociji nauke među širom populacijom mladih i djece u osnovnim i srednjim školama.

Planirano je, zato, da planetarijum “putuje” po RS i da projekcije budu organizovane i u drugim opštinama i gradova, te u školama.

(Srpskainfo)