Dvojica krijumčara su sjedila u kombi automobilu, kojim su ilegalno prevozili migrante, a jedan od njih je poginuo na licu mjesta, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko ponoći, između 13 i 14 decembra, u Morahalomu u Mađarskoj, pograničnom mjestu sa Srbijom.

Na sajtu mađarske policije saopšteno je prvo da je poginulo sedam osoba, a naknadno je pojašnjeno, da su šestoro poginulih iligelani migranti, dok je sedmi preminuli, vozač kombija s ilegalnim migrantima, srpskih registracija, državljanin Srbije, čiji identitet nije saopšten, piše police.hu.

Portparol glavne policijske kapetanije županije Čongrad-Čanad, rekao je da je policija prilikom identifikacije žrtava saobraćajne nesreće u Morahalomu utvrdila, da je jedan od poginulih muškarac iz Srbije.

Tokom istrage je došlo do saznanja, da su dvojica krijumčara povezli ilegalne migrante, koje su našli u blizini mjesta Ašothalom, u smjeru Segedina.

Kako je rečeno, prema dosadašnjim podacima sa terena, vozilom je upravljao državljanin Srbije, koji je preminuo na licu mesta, a poginulo je još šest ilegalnih migranata.

– Suvozač i trojica migranata su povrijeđeni. Policija je uhapsila muškarca iz Srbije, koji je preživio saobraćajnu nesreću, a kojem će tužilaštvo zahtjevati da se odredi pritvor, zbog sumnje da je izvršio krivično djelo trgovine ljudima. Šestoro poginulih su ilegalni migranti, troje ih je povrijeđeno, kao i suvozač iz Srbije – saopšteno je.

Problem je nastao kada je vozač vozila s migrantima na putu kojim su se kretali uočio policijsku kontrolu, pa je velikom brzinom vozilom kenuo u bjekstvo, kako se ne bi našao ispred patrole mađarske policije.

Međutim, zbog prevelike brzine vozila s migrantima, pokušaj bjekstva se završio kobno za sedmoro ljudi, dok je četvoro prošlo s povredama. Zbog velike brzine, udarili su u cvjećaru većeg objekta na tom regionalnom putu. Nesreća se dogodila na raskrsnici Segedinskog puta i ulice Mezo, u blizini groblja u Morahalomu.

Vozilo je u najvećoj brzini udarilo u ulaz prodavnice cvijeća, izbilo je dio zida, od siline udara se prevrtalo dvadeset metara dalje od mjesta udara u izlog. Vozilo je potpuno uništeno u nesreći, posebno zadnji trap, čiji se su dijelovi rasuli po čitavom kolovozu.

Za krijumčarenje ljudi u Mađarskoj su zaprijećene visoke kazne, od pet do deset godina, a u najtežim slučajevima sa smrtnim ishodom i do 20 godina, piše Blic.

(Srpskainfo)