BANJALUKA, 17. decembra – Saobraćajne kamere u Banjaluci zabilježile su u prvih devet mjeseci ove godine 20.638 prekršaja, a čak 131 put su uslikale prolazak kroz crveno svjetlo.

Potvrdila je to “Glasu Srpske” službenik za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Šoja i dodala da su građani uglavnom svjesni pozicija na kojima se kamere nalaze, ali prekršaje prave jer na kamere jednostavno zaborave.

– Na svim lokacijama radar bilježi prekoračenje brzine kretanja vozila, a radar na istočnom tranzitu bilježi i prolazak kroz crveno svjetlo. Vozači uglavnom zaborave da uspore, pa se kreću brzinom koja je od deset do 20 kilometara na čas veća od dozvoljene, a na putu van naseljenog mjesta kreću se brzinom većom od dozvoljene za 20 do 30 kilometara na čas – rekla je Šoja.

Dodala je da su kazne za ove prekršaje od 40 KM pa naviše, zavisno od prekoračenja.

Šoja je napomenula da stacionarni radarski sistem u Banjaluci pokriva tri lokacije, i to u ulici Krajiških brigada na zapadnom tranzitu, zatim na dionici magistralnog puta Banjaluka – Klašnice, te na istočnom tranzitu, na raskrsnici ulice Živojina Mišića i Bulevara vojvode Petra Bojovića.

– Ove lokacije u Banjaluci su nekada bile najkritičnije tačke u gradu i tu su se najčešće događale saobraćajne nesreće. Uspostavljanje radarskog sistema značajno je poboljšalo stanje bezbjednosti u saobraćaju na ovim mjestima – objasnila je Šoja.

Iz pojedinih mjesnih zajednica traže da se i u njihovim ulicama uvede nadgledanje saobraćaja. Predsjednik MZ Vrbanja Bogdan Marjanović je kazao da je u tom naselju hitno potreban stacionirani radarski sistem, objavio je Glas Srpske.

– U Vrbanji je bilo dosta saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, upravo zbog prebrze vožnje na putnom pravcu Banjaluka – Čelinac. Tražili smo od gradske uprave da postave bar jednu kameru u ovom naselju i to smo stavili na spisak prioriteta za iduću godinu. Mislim da bi to značajno poboljšalo bezbjednost mještana, kao i vozača na ovom putnom pravcu – rekao je Marjanović.

U MUP-u RS kažu da se radarski sistem pokazao izuzetno korisnim, jer je njegovo djelovanje, prije svega, preventivno, te će u skladu sa finansijskim sredstvima planirati uvođenje tog sistema i na drugim lokacijama i gradovima.

Servis

Na internet stranici MUP-a RS uspostavljen je servis putem kojeg građani mogu pogledati fotografiju počinjenog prekršaja, ali je pregled omogućen samo licima koja su dobila službeno obavještenje MUP-a RS.