lesnina

BANJA LUKA, 14. februara – Preduzeće “Niskogradnja” izabrano je za najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kružnog toka kod “Lesnine” odnosno stočne pijace, ali Gradska uprava Banjaluka još nije riješila imovinsko-pravne odnose kako bi radovi na ovoj lokaciji i zvanično počeli.

Kako su rekli u “Putevima Srpske”, postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta “Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M4 (Ulice Knjaza Miloša) sa Ulicom Ivana Gorana Kovačića i braće Pišteljić” je završen i za izvođača je izabrano preduzeće ”Niskogradnja” iz Laktaša.

Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana od dana uvođenja izvođača u radove, a vrijednost radova iznosi skoro 1,3 miliona maraka.

– U toku je postupak izbora stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova. Po završetku ovog postupka, moći će se preciznije govoriti o početku radova izgradnje kružne raskrsnice – precizirali su u “Putevima”.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić upoznat je sa tim da su “Putevi” izabrali izvođača radova, ali ističe da Grad još nije rešio imovinske odnose na toj lokaciji.

– Bez toga ne možemo dobiti građevinsku dozvolu, a bez građevinske dozvole ne mogu početi radovi. Pregovaramo i nadamo se da će imovinsko-pravna prepreka što prije biti otklonjena kako bi radovi mogli početi – rekao je Sandić.

Podsjetimo da su “Putevi RS” i Grad Banjaluka prije godinu dana potpisali tri sporazuma o izgradnji kružnih raskrsnica na putu M-4.

Osim radova kod “Lesnine”, u mrežu kružnih tokova uključena je još raskrsnica kod OŠ “Ivan Goran Kovačić”, dok je treća na ukrštanju Ulice Branka Popovića i Puta srpskih branilaca, odnosno na spoju sa putem prema Prijedoru. Svi ovi radovi bi trebalo da koštaju oko 3 miliona maraka.

U sva tri sporazuma definisana je obaveza Grada da obezbijedi izvedbenu projektnu dokumentaciju, a nakon toga lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, te riješi imovinsko-pravne odnose na zemljištu gde se planira izgradnja raskrsnica, dok će “Putevi” finansirati gradnju.

Ranije je najavljeno i da će raskrsnica kod stočne pijace biti građena uporedo sa rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će se spojiti istočni i zapadni tranzit. Nova saobraćajnica spajaće dva kružna toka, budućeg kod stočne pijace i kružnog toka kod “Centruma”, a trebalo bi da bude izgrađena sa četiri trake, kao i pješačkim i biciklističkim stazama.

Izgradnjom trotoara na potezu prema zapadnom tranzitu biće riješen dugogodišnji problem sa bezbjednim kretanjem pješaka na ovoj dionici.

– Kada završimo raskrsnicu kod stočne pijace mi ćemo praktično imati čitav istočni bulevar spojen, najvećim dijelom i sa biciklističkim stazama – poručili su ranije iz Gradske uprave.

Pravili i raskrsnicu kod “Delte”

Preduzeće “Niskogradnja” gradilo je i kružni tok kod tržnog centra “Delta planet”, koji je otvoren prošlog marta. Ova investicija koštala je više oko 2,8 miliona KM.

Kružnu raskrsnicu krasi fontana, a jedinstvena je po tome što ima podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove izuzetno frekventne saobraćajnice. U pothodnik su tek nedavno ugrađene i pokretne trake za osobe sa invaliditetom i majke s kolicima.

(Srpskainfo)