Sigurno ste se, barem jednom, odlučili za kupovinu namirnice čija je cijena niža od drugih na polici, a onda ste se razočarali nakon prvog zalogaja jer ste shvatili da kvaliteta i nije neka. Stručnjaci kažu da treba paziti što kupujemo jer globalna prehrambena industrija redovno izdaje lažne proizvode, a godišnje iz istog razloga gubi od 10 do 15 milijardi dolara.

Kako piše Chatelaine, med je jedna od namirnica kod čije se proizvodnje najviše laže. Treba uložiti dosta novca u izradu, pa ga mnogi proizvođači mješaju s jeftinim kukuruznim sirupom. U pitanju je i prevara koja može biti opasna za ljudsko zdravlje jer osobe koje moraju paziti na nivo šećera u krvi nikako ne bi smele koristiti kukuruzni sirup i slične zaslađivače.

Najjednostavniji način koji će osigurati da imate kvalitetan pravi med jest taj da ga kupite u lokalnom OPG-u.Još jedna stvar oko koje mnogi varaju jest maslinovo ulje. Često na deklaraciji piše da je proizvedeno u Italiji, ali zapravo se tamo samo punilo u boce, a stiglo je iz nepoznatih krajeva i razređeno je jeftinijim uljima. Kod ovog proizvoda uvek treba gledati cijenu – ona niska je sumnjiva jer kvalitetno i pravo ekstradevičansko maslinovo ulje košta.

Podatak koji najviše šokira otkriven je još 2016. godine. Jedna firma je, naime, varala kod proizvodnje parmezana pa su tako pakovanja punili s malo sira i puno – piljevine. Kako kupiti pravi? Sir koji nastaje u talijanskoj regiji Emilia Romagna jedini se sme zvati parmezanom. Iako slične sireve proizvode i drugi proizvođači, moraju imati drugačiji naziv, prenosi Espreso.

(Srpskainfo)