vazduh

BANJA LUKA, 22. novembra – Kvalitet vazduha u Banjaluci je na zadovoljavajućem nivou. Nema ni približno svakodnevnih zabrinjavajućih vrijednosti, uvjeravaju nadležni, i to oni koji su jedini akreditovani i obučeni za takva mjerenja.

Daleko od toga, pričaju, da nekada ne dolazi do iznadgraničnih vrijednosti, ali su takvi dani rijetkost. Kvalitet mnogo zavisi i od meteoroloških prilika.

“Institut za građevinarstvo je u BiH jedina akreditovana laboratorija, odnosno kuća za mjerenje lebdećih čestica u ambijentalnom vazduhu. Mi u skladu s našim planom mjerenja dostavljamo Gradu Banjaluci sedmodnevne izvještaje koja je bila koncentracija lebdećih čestica, a za ostale polutante dostavljamo im dnevne rezultate, zato što su to referentne metode takve da mi možemo da mjerimo trenutne vrijednosti”, rekao je Siniša Cukić, stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Institutu za građevinarstvo “IG” Banjaluka.

Oni mogu, ali zato niko više ne može. Kada se krene od jedne do druge mikrolokacije, parametri su različiti, zato bilo koje drugo mjerenje, izuzev onoga koje rade u Institutu, ne može biti vjerodostojno. Iz Gradske uprave kažu, i zakonom je propisano ko i na koji način može obavljati ovaj posao.

“Kada smo pogledali sve naše zakonske i podzakonske akte, jednostavno smo vidjeli da to nije moguće, zato što je zakonskim i podzakonskim aktom jasno i precizno definisano ko može da mjeri kvalitet vazduha, na koji način i kojim uređajima. Za to mi nismo ni osposobljeni, ni akreditovani za razliku od ta dva instituta”, rekao je Petar Bilčar, načelnik odjeljenja za komunalne poslove.

Iz Uprave kažu, na sajtu se svakodnevno ažuriraju podaci o kvalitetu vazduha. Tako Banjalučani uvijek imaju uvid u izmjerene parametre kvaliteta vazduha na području svog grada.

(ATV)