Kada se spomenu Funtinjora, Bekrim, Adolf, Lepa Rada sigurno ne znate o kojim estadnim ličnostima je riječ jer mnogi su postali daleko poznatiji pod nekim drugim umjetničkim nadimcima.

Lepa Brena

Folk diva Lepa Brena je zasigurno najveća ženska zvijezda na našim prostorima, ali rijetko ko zna kako je pjevačica od imena Fahreta dobila nadimak koji ju je proslavio.

Brena je nadimak dobila davne 1975. godine, još u srednjoškolskim danima, a za sve je kriv njen košarkaški trener, što je Brena ispričala u svom dokumentarnom filmu “Lepa Brena – godine Slatkog greha”

– U tom periodu počela sam aktivno da treniram košarku. Na košarkaškom terenu je i nastao moj današnji nadimak Brena. Nadimak mi je dao moj tadašnji košarkaški trener, Vlada Bajer. Treneru je bilo komplikovano da me doziva: “Fahreta, Fahreta!” Igrala sam centra ili beka. Moje koleginice bile su Mila, Kata… Sve neka kratka imena. I kaže on meni: “Ja ću tebe zvati Brena”. Ja kažem: “Ko je ta Brena?!” Kao prvo, glupo ime. Mislim, od svih imena koja su mogla biti ljepša – ispričala je Brena.

– U Bosni to je bio sinonim za lijepu djevojku. Uvek sam voljela da se ističem, da se izborim za svoje mjesto pod suncem. Ma, bila sam kao šilo! Zato sam se i našla pod košem, s loptom u rukama. Tu je došao do izražaja i moj smisao za realnost. Shvatila sam da nisam dovoljno talentovana za košarku i da će uvijek biti boljih od mene koje neću dostići. Kada me je kasnije Saša Popović pitao imam li neki nadimak, sjetila sam se tog događaja i tako postala – Brena. Tokom gimnazijskih dana počela sam da pjevam po zabavama. Konačno sam shvatila da je scena moj teren.

A 1981. godine pokojni Milovan Ilić Minimaks ispred Brena dodao je i Lepa, pa je tako nastao nadimak pod kojim se pjevačica proslavila.

Funtinjora Funta Lunga i Lepa Rada

Mnogi od pjevača su svoje pravo ime pretočili u umjetničko, kako zbog lakšeg pamćenja, tako i jer im se originalno nije dopadalo. Radojki Adžić zvučnije je bilo da se predstavlja kao Dara Bubamara, Milojko Kitić kao Mile, dok je pravo ime Bekija Bekića Behljulj Behljulji.

Najpoznatiji izvođač vlaške muzike kod nas Izvorinka Milošević nosi vlaško ime Funtinjora Funta Lunga. Kad je krenula u školu, njeno ime su preveli na srpski, pa su je nazvali Izvorinka.

Pravo ime Mine Kostić zapravo je Minira Jašari! Kad je u javnost dospjela ova informacija, ona je to demantovala, ali se kasnije odala i poručila da je promijenila ime i prezime kad je imala 19 godina.

Tina Ivanović je zapravo Radmila, a karijeru je počela kao Lepa Rada, ali se nije proslavila. Kad se predstavila kao Tina, postala je popularna.

Ekstra Nena se rijetko pojavljuje na sceni i nije toliko zastupljena u medijima, ali njen glas nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj neodoljivi glas je glas Snežane Berić.

Dino Merlin

Jedan od onih koji je promijenio svoje ime je i Dino Merlin koji se u stvari zove Edin Dervišhalidović. Pjevač je svoje umjetničko ime, tačnije prezime, prisvojio od benda s kojim je nastupao.

– Mi smo se zvali prvo Lord, ali meni se to nije dopadalo i onda smo rekli, ajde, stavićemo u jedan šešir koji je tu bio, kome šta padne na pamet i šta se izvuče, tako će se zvati. I onda smo to sve tako pomiješali i izvukli smo Merlin, svi smo se složili i eto, to je tako, grupa Merlin je postojala nekih pet-šest godina. A pošto su mene kao vođu grupe uvijek zvali Dino Merlin, kasnije, kad sam se osamostalio, eto, zgodno je bilo da se zovem Dino Merlin – ispričao je pjevač.

Porodica Đogani

Moglo bi se zaključiti da je porodica Đogaj rekorder u mijenjanju imena. Braća Hamit, Gazmen i Bekrim će vam možda biti poznatiji kao Đole Đogani, Gagi Đogani i Baki B3, a najpopularniji su bili devedesetih godina prošlog vijeka. Kako se o ovome već pričalo u “Zadruzi”, imena su promenili kako bi se lakše probili na domaćoj muzičkoj sceni.

Nije Vanja nego Ivana

Vanja Mijatović je, prilikom gostovanja u „Blic poligrafu“ pala već na prvom pitanju, koje je glasilo da li se zove Vanja Mijatović. Ona je odgovorila potvrdno, a detektor laži je pokazao da to nije istina.

Kako je pjevačica objasnila, radi se o tome da je njeno ime Ivana, ali je oduvijek svi zovu Vanja.

– Ja sam mislila da ću da prevarim poligraf, ali vidim da to nije moguće. Ja se zovem Ivana i u dokumentima mi piše tako, ali mama mi je dala dva imena kada sam se rodila – Ivana i Vanja. Međutim, Ivana su upisali u dokumenta, ali me cijeli život svi zovu Vanja. Tako da i ja iskreno nekad zaboravim da se zovem Ivana. Recimo, kada sam bila u bolnici, svuda sam se potpisivala kao Vanja i niko nije mogao da nađe ništa o meni. Poslije sam se sjetila da se zovem Ivana, pa smo sve prepravljali – objasnila je ona.

I rokeri mijenjali imena

Čini se da je trend mijenjanja imena bio više zastupljen među narodnjacima, ali i neki pop pjevači su promijenili lična imena. Prva među njima je Dragana Šarić, odnosno Bebi Dol, a pravo ime Dade Topića je, zapravo, Adolf.

– Priča o mom imenu zapravo je krajnje jednostavna. Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrejin po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj mu je otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim djelima jako zadužio, davno prije mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dijete njegovim imenom.

On je dobio nadimak Dado i kaže da mu to pak više pristaje.

– Da sad neko na ulici poviče Adolf, mislim da se ne bih okrenuo. Otkako pamtim, svi su me zvali Dado. Ne krijem, naravno, svoje pravo ime, nemam razloga za skrivanje. Nego mi ime Dado jednostavno bolje pristaje. Bolje se osećam kao Dado Topić nego kao Adolf Topić jer mi se čini nekako vojnički strogo, a mi u roku ne volimo strogoću – objasnio je on.

Elton se nazvao po konju, Pit koristi pravo ime za udvaranje

Nisu samo domaće poznate ličnosti menjale svoja lična imena, već su to činili i stranci.

Tako je Demi Mur, rođena kao Demitrija, ime promijenila kada je počela da se bavi glumom. Dvojica bivših muževa, Brus Vilis i Ešton su takođe mijenjali imena – Brus je rođen kao Valter Vilis, a Kučer kao Kristofer Kučer. Olivija Vajld se prezivala Kokburn, ali zato što su joj se svi podsmijavali u mladosti, odlučila je da promijeni prezime. Keti Peri je odbacila svoje ime, jer je već zauzeto! U Holivudu već postoji osoba koja se zove tako, a to je Kejt Hadson. Perijeva nije željela da se probija sa istim imenom, te je odlučila da ga zamijeni.

Elton je rođen kao Redžinald Kenet Dvajt, ali je zakonski promijenio ime u Elton Herkules Džons.

Ime je “napravio” od saksofoniste Eltona Dina i bluz pjevača po imenu Long Džon Boldri. Srednje ime Herkules nije odabrao po junaku iz mitologije, već po istoimenom konju iz britanskog sitkoma “Stepto i sin” iz šezdesetih.

Velikom zavodniku se činilo da je njegovo pravo ime Bredli Pit previše dugačko, pa je u svet poznatih uplovio pod imenom Bred Pit. Bred, navodno puno ime koristi kada se udvara damama, prenosi Blic.

(Srpskainfo)