BANJALUKA, 07. decembra – Policija u Štutgartu otkrila je u februaru ove godine lažni sertifikat o položenom kursu njemačkog jezika, za koji Jerg Hofrajter, počasni konzul Austrije u BiH, sumnja da je izrađen u Banjaluci.

Kako nam je juče objasnio Hofrajter, nakon što je pročitao vijest o lažnom sertifikatu iz Štutgarta, pokrenuo je vlastitu istragu u BiH i utvrdio da je žena dokument kupila u Bihaću za 60 evra. Njoj je svjedočanstvo trebalo jer se u Njemačkoj prijavila za posao njegovatelja starijih osoba. Dodao je da tragovi o organizovanoj grupi falsifikatora vode prema Banjaluci.

Hofrajter, koji je ranije bio policijski službenik u Austriji, objasnio je da se za slučaj zainteresovao jer radi kao predsjednik Komisije za polaganje njemačkog jezika pri Katoličkom školskom centru u Bihaću, a falsifikovani su sertifikati koje inače izdaju austrijske škole, objavile su Nezavisne novine.

“Raspitivao sam se ovdje u Bihaću i rečeno mi je da je osoba koja je prodala tu diplomu ‘sitna riba’, a da su pravi falsifikatori u Banjaluci. Tužilaštvo u Štutgartu vodi cijeli postupak i nadam se da će stupiti u kontakt sa kolegama u Bihaću i Banjaluci i rasvijetliti ovaj slučaj”, naveo je on.

Istakao je da je diploma toliko slična originalu da je njemački službenik u Štutgartu, koji je pregledao dokumente žene iz BiH, posumnjao tek kada je vidio neobičan potpis “Doktor Mastermen”.

Dodao je da se u međuvremenu pojavilo još nekoliko lažnih diploma. Juče nismo uspjeli dobiti potvrdu iz Policije RS da li vode istragu o ovom predmetu.