BANJALUKA, 10. decembra – Ljekari Ljiljana Preradović, Stanko Obradović, Danka Obradović, i B.V., te Duško Račić, v.d. generalnog direktora Kliničkog centra Banjaluka, saslušani su juče u Okružnom tužilaštvu Banjaluka u nastavku akcije “Loto”, zbog zloupotreba službenog položaja u slučaju ostvarivanja prava na invalidske penzije.

Iz Tužilaštva su saopštili da su u KC Banjaluka izvršeni pretresi i da je izuzeta medicinska dokumentacija za više osoba koje se dovode u vezu sa nezakonitim ostvarivanjem prava na invalidske penzije, objavile su Nezavisne novine.

Akcija je započela u petak, kad je uhapšeno ukupno 14 osoba, od kojih dvije službenice banjalučke filijale Fonda PIO zbog sumnje da su učestvovale u nezakonitom pribavljanju invalidske penzije. Službenicama fonda Drenki Petrović i Nadi Kukavici već je određen pritvor.

Ljekari KC-a  danas su saslušani pod sumnjom da su učestvovali u izradi falsifikovane medicinske dokumentacije, odnosno nalaza i mišljenja, te otpusnih pisama.

“Fiktivno su vodili lica u evidenciji na bolničkom liječenju. Ova dokumentacija kasnije je korištena u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju”, izjavila je Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva.

Dodala je kako osumnjičene terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje mita.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac će odlučiti o predlaganju mjere pritvora, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, zaključili su iz Tužilaštva.

U KC-u danas su bili bez komentara o saslušanju njihovih ljekara. Nataša Štrkić, portparol KC Banjaluka, samo je kratko izjavila da će “komunicirati s javnosti kada bude imala informacija”.

Povodom dešavanja u banjalučkoj filijali Fonda PIO i hapšenja njihovih službenica Drenke Petrović i Nade Kukavice danas je rukovodstvo fonda održalo vanrednu pres-konferenciju.

Kako su rekli, većina lažnih invalidskih penzija dodijeljena je zbog dijagnoze psihosomatskih oboljenja.

“Tužilaštvo je tokom pretresa Fonda PIO protekle sedmice izuzelo između 20 i 30 predmeta. Protiv Petrovićeve i Kukavice već sam pokrenuo disciplinski postupak”, kazao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Na pitanje zašto se sve “lomi” na dvjema službenicama koje su radile kao daktilografi u Fondu PIO, Milić je odgovorio da je kod njih tokom pretresa pronađen obilježen novac.

 Većina lažnih invalidskih penzija dodijeljena zbog dijagnoze psihosomatskih oboljenja

Kada je riječ o Zoranu Perduvu i Bebi Žarić, ljekarima vještacima u Fondu PIO, koji su inače bili nadređeni pritvorenim službenicama, oni će, kako je objasnio Milić, takođe biti pod lupom, ali tek nakon što protiv njih bude podignuta optužnica.

“Razgovaraću s njima danas, a displinski postupci uslijediće nakon podizanja optužnice protiv ljekara vještaka”, objasnio je Milić.

Direktor Fonda PIO podsjetio je da je na osnovu anonimnih telefonskih poziva, koje su uputili građani od 2011. godine, prikupljeno više hiljada prijava o zloupotrebama u Fondu PIO, ali da je njih 169 bilo ozbiljno i da su one upućene MUP-u RS.

“Sve prijave odnose se na invalidske penzije”, dodao je Milić.

Na pitanje koliko su novca uzimale službenice, Milić nije mogao dati odgovor, ali je skrenuta pažnja da su u anonimnim prijava ljudi navodili cifre od 3.000 do 10.000 KM.

Inače, kako saznajemo, radilo se po sljedećem sistemu: jedni su pronalazili “invalide” iz Mrkonjić Grada, Šipova, Kneževa i Kotor Varoša, koji su im plaćali od 6.000 do 8.000 KM za uslugu.

Zatim su ovim “invalidima” izrađivali dokumentaciju u Fondu PIO, ali i ljekarsku dokumentaciju, kako bi ostvarili prava na invalidske penzije, a koje, prema važećim zakonima, nisu mogli ostvariti.

“Svaka karika u lancu dobijala je određenu nadoknadu”, objasnio je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi dodavši kako je “tarifa” službenika u Fondu PIO iznosila do 3.000 KM.