BANJALUKA, 6. decembra – Problem sa tehničkim direktorom “Beme” Marinkom Umičevićem je bila samo kap koja je prelila kesu u žuči višemjesečnog potcjenjivanja i devolviranja pozicije ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Banjaluka.

Tako započinje priču doktor Rade Dujaković, sada već bivši zaposlenik banjalučkog Doma zdravlja.

Ističe da je nakon svega toga došla afera “Umičević” sredinom ove godine, kada se 9 ljekara Doma zdravlja našlo na tapeti Marinka Umičevića, a sve u vezi bolovanja njihovih radnika.

-Ne sumnjam da ima radnika koji zloupotrebljavaju bolovanje, ali u mom konkretnom slučaju, radilo se o mladoj ženi koja je nažalost oboljela od karcinoma dojke, koja je na bolovanju od kraja novembra prošle godine, a u maju ove godine je obrađen P2 obrazac. Ona je zbog svog teškog stanja i psihičkog i fizičkog nakon zračenja zakasnila da preda dokumentaciju na vrijeme i prvostepena komisija joj je zatvorila bolovanje zbog proceduralne greške, ali smo joj mi izdali doznaku jer bi bilo nehumano da to nismo uradili – kaže Dujaković.

Nije kompetentan da odbija nalog komisije
On dodaje da je Komisija iznad njega, jer on nije kompetentan da odbija nalog ili rješenje komisije. Nakon toga je rješio trenutnu blokadu kod pacijentice koja je bilo jako uznemirena i frustrirana napadima koje je doživjela od direktora u Fabrici na svom radnom mjestu.

Dujaković ističe da direktor “Beme” Marinko Umičević ginekologe smatra najgorim doktorima, a da su nakon njih na listi i doktori porodične medicine.

-Po njegovom mišljenju ti doktori zloupotrebljavaju bolovanje što nije tačno. Svih ovih 8 doktora i ja ništa nismo zloupotrijebili. Niko nije ništa napravio protuzakonito. Ja sam morao angažovati i advokata, razgovarao sam i sa mojim šefovima. Meni je čak jedna od šefica savjetovala da ja platim to što on traži do 1. novembra blizu 1.000 KM direktnog troška na račun plate plus troškovi advokata. On nas preko advokata uznemirava, šalje pisma. Vi znate da niste ništa pogriješili, a neko vam traži da platite 1.000 maraka, to spada u uznemiravanje. Udara na vašu egzistenciju – kaže Dujaković.

Drugi posao
Iz Doma zdravlja Banjaluka su prije nekoliko dana izjavili da je doktor Rade Dujaković dao otkaz radi drugog posla, a ne radi pritiska Marinka Umičevića. Dujaković ne spori tu činjenicu, ali kaže da je o otkazu i drugom poslu počeo razmišljati tek kada su krenuli pritisci na njega.

-Normalno je da sam u ovim mjesecima razmišljao i da sam morao tražiti drugi posao. Neću ići pred kraj radnog vijeka na biro, ali tu se postavlja pitanje šta je starije kokoš ili jaje. Stariji je ovaj problem koji nas je uzdrmao, koji nas je doveo u jednu takvu situaciju. Znam ja da je moja direktorica dala izjavu da sam ja dao otkaz i otišao na drugi posao i da je to razlog, ali to nije tačno. Nesporno je da je Umičević u javnosti visokorangirana osoba, on je i u politici. Za njega moja direktorica kaže da je on veoma human čovjek. Cijenim ja sve to, ne želim da udaram na ličnost gospodina Umičevića – rekao je Dujaković.

Doktori pretvoreni u administrativce
On kaže da su se ljekari u Domovima zdravlja pretvorili više u administrativce koji broje tablete, kapi, udahe na pumpicama.

-Fond nas pred kraj godine kontroliše koliko smo čega izdali, i moramo se uklopiti u to. Naravno, sa druge strane imamo druge probleme da mladi ljekari ne žele da rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je inače dobro krenula kad je implementirana na početku. To je sve najavljeno na velika vrata i bio je to projekat koji je na početku funkcionisao, ali kako je vrijeme prolazilo, krenuli su problemi unazad nekoliko godina – tvrdi Dujaković.

Uvođenjem ISIS-a početkom godine, Dujaković kaže da se to sve pokazalo kao usko grlo gdje ljekar mora da gleda u ekran, umjesto u pacijenta.

-Drugim riječima, nema tu neke više medicine, sve se pretvorilo u kucanje raznoraznih podataka – zaključio je Dujaković.

Direktor “Beme” Marinko Umičević ranije je istakao da je „Bema“ oštećena pogrešnim propisivanjem bolovanja.

– Ako je rađeno po zakonu, što me ne tuži. Pustite vi tu priču. Neka svako radi svoj posao po zakonu i sve će biti u redu. Nisam ja vršio pritisak ni na koga, samo štitim interese „Beme“ – rekao je Umičević za Srpskainfo.

Podsjećamo, doktor porodične medicine Rade Dujaković dao je otkaz u jednom banjalučkom Domu zdravlja, nakon što je na njega i njegove kolege, kako kaže, vršen pritisak poslodavca jer je produžio bolovanje radnici oboljeloj od karcinoma.

(srpska info)