alkotest

Čak 4,26 g/kg alkohola u organizmu utvrđeno je kod vozača kontrolisanog u Trebinju, što je iznenadilo tamošnje ljekare, koji ističu da čovjek s ovolikim stepenom pijanstva nije u stanju ni da stoji, a po pravilu, ukazivanje pomoći u ovakvim slučajevima podrazumijeva i obavezno ispiranje želuca.

 “Nezavisne” nezvanično saznaju da je u pitanju četrdesetšestogodišnjak, koji je mrtav pijan za volanom “upecan” u trebinjskoj Ulici vojvode Vlatka Vukovića u nedjelju u 23.25. Trebinjski ljekari se pitaju kako je uopšte mogao da vozi u ovakvom stanju.

“To je već skoro koma i nevjerovatno je da je toliko alkohola imao u krvi. Već od dva i po do tri i po promila alkohola u organizmu predstavlja teško pijanstvo”, rekao je Nemanja Andrić, ljekar u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje. Prema njegovim riječima, čovjek koji je ovoliko pijan ima usporene reflekse, ali i smanjenu oštrinu vida.

“On ne može da funkcioniše. Pri ovakvim slučajevima, on bi morao da ode na intenzivnu njegu, gdje bi trebalo da primi infuziju. U ovakvim situacijama radi se i ispiranje želuca, jer je tu život ugrožen”, rekao je Andrić za “Nezavisne”.

Ovaj Trebinjac, inače, zaustavljen je u sklopu republičke akcije koja je izvedena od 7. do 10. novembra, kada su pripadnici MUP-a RS evidentirali 766 pijanih vozača, ali i 3.403 slučaja prekoračenja brzine i stotine prekršaja po drugim osnovama.  Tokom ispitivanja prisustva alkohola u organizmu, 109 vozača je uhapšeno i zadržano u policijskim prostorijama.

Takođe, 21 je kažnjen jer nije pristao na alko-testiranje. Evidentirali su i 27 vozača mlađih od 21 godine, ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva, kod kojih je utvrđen alkohol u organizmu, iako ga ne smiju imati nimalo.

Zbog prekoračenja brzine, izdavanjem prekršajnog naloga kažnjeno je 2.868 učesnika u saobraćaju, dok će za onih 535 kojima je brzina evidentirana mobilnim radarima prekršajni nalog biti dostavljen putem pošte. Kada se podvuče crta, za četiri dana kažnjeno je više od 5.000 učesnika u saobraćaju.

“S obzirom na to da trenutni vremenski uslovi uslovljavaju odvijanje saobraćaja po mokrom i vlažnom kolovozu, kao i u uslovima smanjene vidljivosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da se odgovorno ponašaju i prilagode brzinu uslovima i stanju na putevima”, apeluju iz MUP-a RS.

(Nezavisne)