BANJALUKA, 6. avgust – Ljeto u Banjaluci, za građane “plićeg džepa”, nikada nije prolazilo sporije i teže. Voda na javnim kupalištima svake godine zagađena te se kupanje ne preporučuje, dok su cijene na bazenima ili odlazak na more skupi i nedostižni banjalučkom prosječnom radniku.

Pored činjenice da je broj uređenih kupališta za Banjaluku ionako premali, tu je i dugogodišnji problem zagađenja Vrbasa i Vrbanje. Upravo taj problem trn u oku je značajnom broju građana koji se pitaju da li će on ikada biti riješen, piše “Press RS”.

Banjalučanin Pavle Majstorović kaže da se godinama unazad svako ljeto plasiraju priče kako su Vrbas i Vrbanja zagađeni i pita se zašto se ništa ne radi po tom pitanju.

– Lako je svako ljeto postaviti tablu “zabranjeno kupanje”. Ali, time posao nije završen. Zašto se ne radi ništa da se taj problem riješi? Ako problem ne može da bude riješen, ‘ajmo onda tražiti alternativu. Zašto su cijene bazena visoke? Zašto su prilagođene tako da samo privilegovani mogu da se rashlade? Ako je bazen javno preduzeće, kako onda mi obični smrtnici ne vidimo nikakvu korist od njega? Šta da radimo mi koji nemamo novca za bazen ili more? Kako ja svojoj djeci da objasnim da u ovom gradu nema nikakvih sadržaja za njih ljeti? Vidim da su plaže pune omladine, ali ja se, nažalost, ne usuđujem da djecu vodim kada čujem da je voda zagađena. Možda jeste, možda nije, ali ko smije da rizikuje, slobodno – kaže Majstorović.

Velika većina građana obraćala se za pomoć i banjalučkim odbornicima u nadi da će njihove žalbe stići do nadležnih, ako ništa, bar da sljedeće ljeto ne bude kao ovo. Odbornik PDP-a Aleksandar Zolak ističe da građani ovo ljeto pored najtežih problema koji ih muče, kao što su nezaposlenost i besparica, sve češće spominju nepristupačnost ljetnjih sadržaja u gradu.

– Voda na rekama nije za kupanje, dok su cijene na svim bazenima nepristupačne za veliki broj građana. Veći broj građana ne može sebi da priušti odlazak na more, a oni koji mogu, to bude nekoliko dana, dok ostatak ljeta nemaju gdje da se osvježe. Priče o zagađenosti vode dovode građane u nedoumicu. Jedan dan voda je zagađena, drugi dan nije. Pitam se da li su te analize politički obojene i naručene po potrebi? Jer kada treba da se održava neka manifestacija na Vrbasu, odjednom je sve u redu. A postavljanjem pomenutih tabli nadležni samo skidaju odgovornost za bilo kakav problem koji bi možda mogao da se desi – kaže Zolak.

Omladina, ipak, okupirala Vrbas

Uprkos zabranama i obavještenjima da je voda zagađena, na banjalučkim plažama kod Zelenog mosta i “Abaciji” traži se mjesto više. Kupači, mahom omladinci, kažu da ne vjeruju upozorenjima i da Vrbas nikada nije bio zagađen, već da su to priče za lakovjerne. Tvrde da ih nikakve table nikada neće spriječiti da se kupaju na Vrbasu, a još manje navesti ih da se kupaju u bazenima.

– Mogu da se kupam koliko i kad hoću, da ponesem hranu i piće, imam sigurne i profesionalne spasioce na plaži, nema gužve niti nervoze, a sve to besplatno. Ima li potrebe da još šta kažem – kaže Bojana Jokić.

U JP “Akvana” kažu da su svake godine u ponudi razni paketi ulaznica sa popustima i to upravo iz razloga da bi se svim građanima omogućio ulazak na bazene.

– Sezonska karta za školsku omladinu i studente u pretprodaji do 30. maja iznosila je 60 KM, a za građanstvo 75 KM za cijelu sezonu kupanja. U pretprodaji su bile i ulaznice na broj ulazaka sa popustima i to: 10 ulazaka 28 KM, 20 ulazaka 45 KM i 30 ulazaka 60 KM. Kada se gore pomenute cene podijele sa brojem sunčanih dana u sezoni ili sa brojem ulazaka, vidi se da su cijene više nego povoljne za kupače koji su na kupanje mislili pre početka same sezone – tvrde u “Akvani” i dodaju da su cijene ulaznica za Vodeni park “Akvana” četiri puta niže u odnosu na neke vodene parkove u regionu.

Preuzeto sa: banjalukalive.com