ANTALIJA, 10. JULA – Čisto more, pješčane plaže i prijatnih 34 stepena u vazduhu i 27 u moru – dovoljni su razlozi za preporuku Turske kao ovogodišnje ljetne destinacije.

U prilog onima koji su željni pravog odmora ove godine idu i manje gužve na plažama i u hotelima koji zbog trenutne situacije sa korona virusom svoje kapacitete smiju popuniti do 60 odsto.

Međutim, to ni u kom slučaju ne utiče na kvalitet usluge i sadržaje koji su nude u turskim ljetovalištima, budući da su bazeni, akva parkovi, spa programi… jednako na raspolaganju turistima kao i ranijih godina.

Ono što je drugačije u odnosu na ranija ljetovanja jeste da vas u zatvorenom prostoru okružuju gosti i osoblje sa maskama, a hranu vam uslužuju konobari.

Takođe, prilikom dolaska u hotel mjerenje temperature gostiju je pod obavezno, kao i dezinfekcija prtljaga.

Ipak, kako smo se i uvjerili, to mnogo ne smeta gostima sa kojima smo razgovarali, jer se tako i oni sami osjećaju sigurnije.

„Mislim da su mjere na potrebnom nivou. Gotovo smo se svi već naviknuli na maske, a one su ovdje potrebne samo u zatvorenom prostoru. Iskreno, očekivala sam i neke strožije mjere, ali su one od samog dolaska na aerodrom, gdje termovizijske kamere gotovo ne možete ni da primjetite, pa do mjera u hotelu i na plažama sasvim u redu. Primjetila sam da se dezinfikuju i ležaljke na plaži, što je za svaku pohvalu. Ali, sve su to neke sporedne stvari, koje ni u kom slučaju ne utiče na naše uživanje na odmoru koji smo jedva dočekali“, kaže nam Ivana iz Beograda, koju smo sreli na jednoj od plaža u okviru hotela Amara Dolce Vita.

Da su gosti koji su odlučili da svoj odmor provedu u Turskoj potpuno bezbjedni, uvjerili su se i u turističkoj Agenciji „KonTiki“ koja je početkom jula, kada je u toj zemlji i zvanično počela ljetna sezona, među prvima obezbjedila turističke aranžmane za Tursku.

Direktorka agencije „KonTiki“, Banja Luka Irena Stupar kaže da je već na prvi pogled vidljivo da su ovdašnji hoteli ispoštovali stroge standarde u zaštiti gostiju zbog čega su uostalom i dobili potrebne sertifikate.

„Ono što je bitno jeste da vam za dolazak na odmor u Tursku nisu potrebna bilo kakva dodatna testiranja. Temperatura se mjeri prilikom dolaska na aerodorm i to kamerama, a isto se radi i prilikom dolaska u hotel, gdje se odmah dezinfikuju i koferi. Maske se nose samo u zatvorenom prostoru, a aparati sa dezinfekcionim sredstvima su na svakom koraku, tako da ljudi nemaju nikakvog dodatnog pritiska kada su pitanju mjere zaštite od COVID-a“, kaže Stupar.

Ona ističe i da situacija sa korona virsuom i mjere koje su preduzete nisu nimalo uticali na kvalitet usluge koja se pruža gostima, odnosno da nisu uskraćeni za nešto što je bilo u ponudi ranijih godina.

„Usluga je na istom nivou kao i ranije – bazeni, akva parkovi i slični sadržaji i dalje su potpuno dostupni. Imamo, evo, priliku da se na licu mjesta uvjerimo kako sve izgleda i moram da priznam da sam prijatno iznenađena. Jasno je jedino da nema gužve, ali to svakako idu u prilog kvalitetnog odmora, a područje Antalije je idealno posebno za porodični odmor. Zašto bi nekome propalo ljetovanje, kada možemo da utvrdimo pravila ponašanja u hotelima i ostalim turističkim destinacijama u kojima su obezbjeđene sve mjere predostrožnosti za dalje širenje virusa. Sledeći čarter let iz Bajaluke planiran je za 15. juli, na bazi 10 noćenja i povratkom u Banjaluku 25. jula. Trenutno je ostalo nekoliko mjesta i vidimo da je zainteresovanost velika, budući da smo za prvi let 5. jula morali da obezbjedimo veći avion“, naglašava Irena Stupar.

UZ CJENJKANJE 70 ODSTO JEFTINIJE

Ukoliku ste u Tursku došli u all inclusive aranžmanu, novčanik vam više nije potreban. U ponudama hotela su vrhunska hrana, piće, delicije i mnogi sadržaji koji ulaze u cijenu tih aranžmana. Novac jedino možete da potrošite na suvenire i druge slične sitnice. Međutim, ni tada ne možete da potrošite mnogo novca. Primjera radi, najčešće traženi suvenir – magnet ovdje košta između evro i dva, a ako ste „majstor za cjenjkanje“, jeftino možete da prođete i na nekom od ovdašnjih bazara, na kojima su trgovci spremni da vam cijenu spuste i do 70 odsto, samo da pazarite na njihovoj tezgi.

Tako, recimo početnu cijenu za neku haljinu od 40 evra, ako ste dovoljno vješti možete da spustite i na 15. Osim toga, za kvalitet ne treba da brinete, jer je turski pamuk po svom kvalitetu nadaleko poznat.

Nena BREBERINA, reporter ”Glasa Banjaluke” iz Antalije