BANJALUKA, 5. decembra – Uprkos ne tako idealnim uslovima rada, ali i generalnom neraspoloženju pacijenata prema zdravstvu, ekipa Službe hitne pomoći Banjaluka nastavlja da svoj poziv medicinskih radnika nesebično radi i pomaže pacijentima kojima često od njihove pomoći bukvalno zavise i životi.

Jednu takvu ekipu velikog srca, koja je u ovim teškim vremenima zaslužila medalju za humanost, čine dežurni dispečer Zoran Milošević, vozač Mile Čenić, medicinska sestra Snježana Rašović i doktorka Biljana Mihajlović.

Riječ je o ljudima i profesionalcima koji su na poziv upomoć reagovali veoma brzo, posao odradili krajnje profesionalno, ali ono što je najlepše, kako kaže Banjalučanka Gordana Mataruga Janjić kojoj je zatrebala pomoć Hitne službe, jeste činjenica da su posao uradili sa velikom dozom ljudskosti i poštujući sve stavke Hipokratove zakletve koju su mnogi ljekari, nažalost, usput zaboravili.

I pomoć i ljudskost

“Prije tri dana mojoj majci je pozlilo i zbog izuzetno visokog pritiska, glavobolje, jake vrtoglavice i konstantnog povraćanja nisam bila u mogućnosti da je prevezem svojim automobilom do Službe hitne pomoći, te sam pozvala broj 124 na koji se ljubazno javio dežurni dispečer koga sam zamolila da na navedenu adresu što prije pošalje medicinsku ekipu, jer je majci zaista bilo izuzetno loše.

Nakon završenog razgovora, iskreno, bila sam uvjerena da ću morati duže čekati da se pojave, jer je majka starijeg životnog doba. Njoj je bilo sve lošije i nisam vjerovala kada sam vidjela da ekipa stiže u roku od samo nekoliko minuta. Na licu mjesta dežurna doktorka i medicinska sestra su veoma brzo reagovale, pružile prvu pomoć te dale prve doze terapije da bi bar malo osposobile majku da ustane i dođe do auta Hitne pomoći, da bi je dalje transportovali u prostorije svoje službe i tamo nastavili s ukazivanjem neophodne pomoći”, priča s oduševljenjem naša sagovornica i dodaje da pomoć, ali i ljubaznost pomenute ekipe tu nije prestala, već da su, nakon dolaska u ambulantu, nastavljene dodatne analize prije nego što je majka vraćena kući.

Ponosni smo na trud naših radnika

“Uradili su sve neophodne analize i majci je već bilo bolje. Određene poremećene funkcije organizma počele su da se normalizuju. Ostala je na praćenju još dva sata, uz veoma čest obilazak od strane dežurne doktorke te mjerenja krvnog pritiska i ostalih potrebnih parametara. Treba da budemo ponosni što u ovako teškom vremenu u kojem je recesija ostavila traga, kako na sve segmente života tako i na zdravstvo, imamo ovakve ljude od čije stručnosti i hitnosti djelovanja svakodnevno zavise životi mnogih ljudi, svih životnih doba”, ističe ova prezadovoljna sugrađanka.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću Doma zdravlja Banjaluka Dušica Stanković kaže da sve pohvale prijaju osoblju, prije svega, jer je lijepo znati da neko cijeni njihov trud i rad, ali i jer to predstavlja podstrek u daljem radu, objavio je Press.

“Sve pohvale koje dođu na protokol ustanove direktorka proslijedi radnicima Službe hitne pomoći i zahvali im se na požrtvovanosti. Zahvaljujući spretnosti i uigranosti našeg medicinskog osoblja, vozača i ekipe, veoma brzo po pozivu stignu tamo gdje je potrebno, za šta svakodnevno dobijamo pohvale sugrađana koje, naravno, mnogo znače”, kaže Stankovićeva.

Čekali četiri decenije na novi prostor

Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka je skoro 40 godina radila u neadekvatnom, podrumskom prostoru u suterenu Poliklinike, a tek 2006. godine se preselila u sanirani i adaptirani prostor bivšeg VMC-a.

Novi prostor sadrži sale za reanimaciju, opservacije, male hirurške intervencije, ambulante hitne medicinske pomoći, stomatološku i dječju ambulantu i prostoriju za laboratorijsku dijagostiku.

Riješen je i višedecenijski problem starih i neklimatizovanih vozila hitne pomoći i to kupovinom osam novih sanitetskih vozila sa kompletnom opremom za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata.